Vreme je da neke biljke unesu s terase

Polako dolazi vreme za premeštanje sobnih biljaka u zatvoren prostor, to treba uraditi pažljivo i lagano da bi se biljke prilagodile i prvo ih treba uneti u neki zaštićen prostor ili negrejanu prostoriju. U obzir dolazi i zastakljena terasa.

Devetogodišnja Kristina Spasojević u rasadniku svojih roditelja provodi slobodno vreme, a njeni roditelji kažu da posebno voli da pregleda biljke i uklanja štetočine.

Ono što je osnovno i što prvo treba urediti jeste pregledati biljke i proveriti da nema štetočina jer će one u zatvorenom prostoru mnogo brže da se razmnožavaju. Jedna od takvih je crveni pauk.

„Jako bitno za zdravlje biljke je da, ako vidimo crvenog pauka, uzmemo vaticu i alkohol i obrišemo ceo list“, savetuje Kristina.

U borbi protiv crvenog pauka mogu se koristiti razni preparati na bazi alkohola, sapunice, maslačka, duvana, kamilice, belog luka. Pauci ne vole vlagu, pa je prskanje vodom najjeftinija preventivna mera.

Crveni pauk ili baštenska grinja živi i na otvorenom i u zatvorenom.

Ženke se u jesen sakupljaju na skrivenim mestima i obrazuju grudve. Sa biljke na biljku ih prenosi vetar.

Na listovima se pojave sitne bele tačke zbog kojih ceo list menja boju, postaje svetliji, vene i suši se. Brže se šire kad je vazduh suv, pa prostorije češće treba provetravati, a biljke osvežavati vodom.

Alkoholom se mogu oprati i saksije, prozorni okviri i naprskati zavese ukoliko se cveće nalazi na prozoru. Taj tretman treba ponavljati na sedam dana.

Kristina ima poruku za vršnjake, ali i za odrasle: „Trebalo bi da neguju biljke zato što nauče o štetočinama i nauče da ih neguju. Trebalo bi da gajimo biljke zato što nam daju kiseonik, da budemo veseli i dobri.“

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno