Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ ЗАСУЧУ РУКАВИ

ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ ЗАСУЧУ РУКАВИ

1560

У цветној башти пуно посла

Лагано, као шетња ногу пред ногу по опалом лишћу које шушти под батом корака, ломи се и бежи на страну, приближава нам се и септембар месец и време да размишљамо о следећем пролећу и цвећу у нашој башти. Иако још увек маме својим опорим, али јаким мирисом, руже, кадифе, мушкатле, винке, вербене позивају неусахлим бојама и цветовима, „ајмо рукавице на руке и да кренемо редом“. Прво и основно је да редовно скупљате то опало лишће, којег због ветра и сунца има још од краја јула. Следеће је да склонимо све биљке које су прецветале. Уколико је у питању ружа, оно што је прецветало треба уклонити јер ће вам она цветати докле год јој скидате цвет. Водите рачуна, не претерујте, на време престаните како би цвет сазрео у шипак јер је то знак краљици цвећа  да се прирпреми за зиму.

Неговање травњака

Уколико волите, а волите свој травњак и смирујућу зелену боју којој се посветите после напорног дана на послу, знајте да је и њему потребна нега у јесен. Очистите га од лишћа и огољена места, ако их има, припремите за јесењу сетву. То урадите у првој половини овог маштовитог годишњег доба јер је тад најповољнија температура за клијање семена траве, а влага је оптимална. Земљиште је још топло од летњих врућина и погодно за развој дубљег кореновог система, услед чега ће вам трава бити витална. Пре сетве, тј. попуњавања или подсејавања огољених места, обавезно урадите аерацију, а затим нађубрите ђубривом са већим садржајем фосфора.

За травњаке који су здрави и витални последње кошење је потребно урадити до октобра, евентуално новембра у зависности од терена и температуре. Трава у том периоду ствара сопствени излолациони слој лисне масе који јој је заштита и не улази у зиму превисока, што доводи до труљења. На старијим травњацима траву косите на 2-3 цм дужине како би се поспешило бокорење. Водите рачуна да не одстраните више од трећине површине листа, јер ако претерате ваш травњак у који сте уложили толико труда, биће подложан зимској голомразици и сабијању земљишта услед обилних падавина.

С друге стране, не заборавите да травњак треба заливати и у јесен све док су температуре високе, да не би дошло до сушења земље и слабљења кондиције травњака. Ни ту не треба претеривати, једном недељно око пола сата по ару цревом за заливање.

Зимзелене биљке и перене

Септембар је време за садњу, пресађивање и орезивање зимзелених биљака и перена које цветају током пролећа и лета. У јесен је боље обавити овај посао јер је земљиште топлије и биљке ће се лакше примити, али нећете закаснити ни у пролеће ако сада не успете.

Обратите више пажње на рододендрон и камелију. Уколико није било довољно падавина, будите сигурни да је корење добро заливено како би се пупољци и следеће године успешно развили. Немојте ђубрити у јесен, сачекајте до пролећа, јер прихрана ће покренути нови раст, а то сада није потребно јер млади изданци могу да се оштете услед мраза и ниских температура.

Прелепи божур

У првом месецу јесени потрудите се да посадите божур јер је то најбољи период за његово размножавање. Разгрните корење божура да бисте дошли до гомољастог дела, ножем одрежите део корена са неколико здравих пупољака, посадите у саксију и прекријте са 2 до 5 см земље. Овај посао треба да завршите најкасније до октобра.