Vreme je da zasučemo rukave

Paori kažu da njihova godina počinje u martu. Odmorna zemlja, voćke, vinova loza, ali i sve biljke jesenas posejane, čekaju vredne paore. Posla ima i za sakupljače gljiva i lekovitih biljaka, podrumare, pčelare

Vinograd

U martu se u vinogradu razbacuju stajnjak i azotna đubriva.

U matičnjaku loznih podloga režu se reznice za kalemljenje.

Treba popraviti naslone i zategnuti žice koje su u prethodnoj vegetaciji popustile.

Vinogradi, koji su u jesen zagrnuti, razgrću se i uklanjaju se brandusi ispod spojnog mesta.

Lekovito i začinsko bilje

Skuplja se jagorčevina.

Može se guliti kora krušine, sakupljati iglice i pupoljci jedinog listopadnog četinara-ariša.

Od breze se sakupljaju lekoviti sok i mladi listovi.

Prispeli su kopriva, maslačak, ljubičica, pirevina, zubača, podbel, repušina, srčenjak, vekija bedrenika,vodopija…

Voćnjak

Mart je mesec za podizanje novih zasada, matičnjaka i podloga, ali i prekalemljenje i podmlađivanje zapuštenih i starih voćaka.

Potrebno je da se uništi korov.

Sada je optimalno vreme za plavo prskanje kajsije i breskve.

Čim se zemljište prosuši, valja orezati i jagode.

Prolećnom frizurom treba ulepšati i malinjake, kupinjake, zasade ribizli i ogrozda i svih vrsta jagodastog voća.

Gljive

Pristižu smrčci, najkvalitetnije prolećne gljive.

U listopadnim šumama, ispod lišća može se pronaći martovka.

Sakupljajte lekovite gljive, a između ostalih ganodermu lucidum i ganodermu aplanatum, brezovu gubu, borov trud i ćuranov rep.

Zelenilo

Ovog meseca može se obnoviti ili zasaditi novi ružičnjak.

Mogu se posaditi i živa ograda, šiblje, grmlje, ali i lišćari i četinari.

Treba izgrabuljati travnjak, ako je vreme sunčano i zemljište prosušeno, može se razbaciti i NPK đubrivo s više azota.

Pčelinjak

Valja započeti stimulativnu prihranu pčela.

Istovremeno se mora proveriti i kakvo je zdravstveno stanje pčela.

Slabija legla spojiti s jačim.

Treba obaviti i prvu prolećnu zaštitu od varoe, da ova grinja ne bi kasnije napala košnicu.

U košnicama u kojima je saće dotrajalo, treba ga zameniti novim.

Povrtnjak

Još se može sejati bob. Ovo povrće treba sejati na onu stranu bašte na koju duva vetar.

Do sredine marta neophodno je da se nađubri povrće posejano (ili posađeno) u jesen.

Lukove, posađene jesenas, valja zaštititi od štetočina

U lejama koje su pripremljene i ugrejane u februaru seje se seme povrća za rasad. To su kupusnjače, paradajz, paprika, krastavac, patlidžan, dinje i lubenice.

Na velikim njivama obavlja se poslednja, predsetvena priprema, i seje. U prvoj dekadi se seju: spanać, blitva, luk, šargarepa, grašak, celer, salata.

U drugoj dekadi seju se rotkvica, celer, peršun, paštrnak, mirođija.

Treća dekada, kada je zemljište najtoplije, rezervisana je za setvu kupusnjača i sadnju krompira.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18