Vreme je za berbu zelene salate

Kada je reč o ranoj plasteničkoj proizvodnji trenutno je najaktuelnija zelena salata koje i ima najviše na zelenim pijacama širom Srbije. Jedan od većih proizvođača povrća u plastenicima, u Pomoravskom okrugu, je porodica Janković iz Miloševa kod Jagodine. Ivan i Ankica se oko 20 godina bave plasteničkom proizvodnjom. U velikom blok plasteniku od 3.000 kvadrata, koji je opremljen komjuterom i meteo stanicom, godišnje proizvedu oko 50.000-60.000 komada zelene salate.

– Imali smo jednu turu zelene salate koju smo završili do nove godine i zatim smo zasadili drugu koju upravo beremo. To je četvrta kultura koju sadimo u ovom plasteniku. Prvo je paradajz, pa krastavac i dva puta salata. Obično budu tri kulture, ali sada je bilo toplo. Imamo nekoliko vrsta salate – genesis, fabris, džuboks i neke u ogledu sa holandskim semenima. Uglavnom koristimo holandsko seme jer je najkvalitetnije. Proizvodimo i rasad – kaže Ankica Janković.

Ona ističe da salata ne iziskuje preteranu negu, ali mora da se zaštiti na vreme.

– Zaštita od bolesti je bitna i radi se posle desetak dana od rasađivanja. Posle se više ne prska dok ne stigne za berbu. Napada je plamenjača i botritis i zato se štiti na početku. Najviše je podložna bolestima kod folije, jer tu ima najviše vlage. Ako se ne zaštiti na vreme posle nema pomoći.  Navodnjavanje mora da bude umereno, da ne bude ni mnogo suvo a ni da se mnogo zaliva – objašnjava Ankica.

Nakon zelene salate Jankovići kreću sa sadnjom paradajza i paprike krajem marta, početkom aprila.

Tekst i foto: Jelena Lukić

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno