Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ВРЕМЕ ЈЕ ЗА КРЕЧЕЊЕ СТАБАЛА: Заштита воћака од мржњења

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА КРЕЧЕЊЕ СТАБАЛА: Заштита воћака од мржњења

245
whitewashing of a young apple tree in early spring on a sunny day. protect it from insects and fungal diseases.farmer gardener's hand covers the whitewashed trunk of a young apple tree

Пише: Светлана Мујановић

Ћудљива зима, са честим сменама топлих и изузетно хладних дана и ноћи, зна да буде погубна за воћке. На те промене посебно су осетљиве коштичаве врсте – кајсија, шљива, вишња, трешња и бресква. Против тога нема неког ефикасног лека, али штете се могу умањити кречењем дебла и рамених грана.

После јесењег плавог прскања неким од препарата на бази бакра, а у циљу смањења такозваног инфективног потенцијала различитих гљива и бактерија и уништавања свих развојних стадијума штеточина које зиму проводе у пукотинама коре, дебла и рамене гране ваља темељно окречити, боље рећи натопити, да раствор продре у сваку пукотину.

Кречење има двоструку улогу. Бела боја одбија сунчеве зраке и спречава њихов штетан утицај на воћке у невреме, односно, успорава загревање дебла и рамених грана и тако одлаже кретање сокова и почетак вегетације, а тиме умањује штете од јаких пролећних мразева и пуцања коре.

До пуцања коре долази услед наглих температурних колебања – промене температуре у кратком временском периоду. Ово је нарочито изражено када после ниских температура наступи топло време. Топао ваздух и сунце загревају стабло воћке, сокови се брже крећу, ткива испод коре се нагло шире док је она крута и нема ту способност. Пошто кора није оклоп, већ природна творевина, због ширења ткива не може да остане компактна, па пуца. Тачка на деблу из које полазе основне – рамене гране, нарочито је осетљива на температурне промене и склона пуцању. Ово је још израженије када после неколико топлих дана нагло захлади, температура падне знатно испод нуле, па се покренути сокови замрзну у спроводним судовима и тада и та ткива пуцају и одумиру. Треба напоменути да распукнута кора веома тешко или готово никако не зараста. Пукотине, настале пуцањем коре, представљају улазна врата за многе патогене организме-узрочнике труљења стабла и пропадања воћки.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us