Vreme je za orezivanje žbunja i branje prvih gljiva

•        Orežite žbunove koji cvetaju tokom proleća i leta, odstranite suve grane na hortenzijama, podarite novu frizuru starim ružama, odsecite suve i trule nadzemne delove perena da bi proleće dočekale podmlađene i osvežene.

•        Četinarske grmove i šiblje ne treba oštro orezivati. Odsecaju se samo polomljene i grane koje smetaju drugim biljkama i, gde je to potrebno, oblikuje se kruna.

•        Pristižu smrčci, najkvalitetnije prolećne gljive, a najuporniji mogu u listopadnim šumama , ispod opalog lišća, pronaći martovku.

•        Lekovite gljive,kakve su ganoderma lucidum, ganoderma aplanatum, brezova guba, borov trud, ćuranov rep, mogu da se beru i u martu.

•        Biljoberi mogu da gule kore krušine, hrastovog lišaja, starijih grana zove, mladih grana hrasta, sakupljaju iglice i pupoljke ariša, jedinog listopadnog četinara.

•        Sakupljaju se pupoljci breze, topole, mladi listovi hrasta.

•        Beru se određeni vegetativni delovi mnogih lekovitih biljaka: maslačak, ljubičica, srčanik, rizomi i mladi pricvetni listovi velike bedrenike, rizomi i donji listovi arnike, cvet jagorčevine, koren gaveza, kopriva, čičak, srčenjak, koren cikorije…

razvojnifv.png

RAZNO

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za