Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Vreme je za rezidbu korena jabuke

Vreme je za rezidbu korena jabuke

488

Rezidbu korena jabuke treba obaviti stručno i pravovremeno, kao i rezidbu nadzemnog dela. Prof. dr Franci Štampar sa katedre za voćarstvo Biotehničkog fakulteta iz Ljubljane preporučuje ovu rezidbu, jer smanjuje rast letorasta, bujnost stabla i opadanje plodova pred berbu, a povećava rodnost i reguliše veličinu ploda kod pojedinih sorata.

Optimalni rok za rezanje korena je od početka mirovanja voća do crvenih pupoljaka.

„Najbolje je to uraditi od prve polovine januara do prve polovine februara. Koren se reže na udaljenosti od 20, maksimalno 25 centimetara od stabla. Rez je 30 centimetara u dubinu pod uglom od 30 stepeni. Ugao nije najvažniji, koliko rez na preporučenoj dubini. Rezanje korena se obavlja mašinama sa podešenim noževima za ugao i dubinu“, kaže  prof. dr Franci Štampar, stručnjak za uzgoj jabuka.

Rezom korena smanjuje se obim drveća i povećava osvetljenost stabla. Kod bujnih stabala postiže se ravnoteža rasta između nadzemnog i podzemnog dela, kao i bolji kvalitet pupoljaka, boja i tvrdoća ploda.

„Ako rezidbu obavimo pre otvaranja pupoljaka, smanjujemo veličinu ploda, što je prednost kod nekih sorti. Prvenstveno mislim na jona gold, koji ima izrazito krupne plodove“, dodaje Štampar. 

Ova mera ima i negativne strane, jer se povećavaju izdanci u području reza, a postoji opasnost od pada voćaka, ako ne postoji odgovarajuća potpora. Zbog prejako odrađene rezidbe ili ako je urađena u pogrešno vreme, može doći do smanjenja volumena korena i smanjenog rasta stabla.

Prof. dr Franci Štampar preporučuje voćarima koji nemaju iskustva u rezidbi korena, da se konsultuju sa stručnjacima, koji će proceniti način i dubinu rezidbe u zavisnosti od gustine sadnje i sorte jabuka koja se gaji.

Tekst i foto: Biljana Nenković