Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО ВРЕМЕ ЈЕ ЗА САДЊУ РУЖА: Инвестиција у лепоту следећег лета

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА САДЊУ РУЖА: Инвестиција у лепоту следећег лета

164
Mysterious fairy tale spring floral wide panoramic banner with fabulous blooming pink rose flowers summer fantasy garden on blurred sunny bright shiny glowing background and copy space

Пише: Биљана Ненковић

Леп ружичњак је вечити сан свих љубитеља цвећа, а јесен је право време за садњу ружа и уз мало знања и труда биће то најбоља баштенска инвестиција за следеће лето. Јесења садња има предности над пролећном, а у планирању новог засада ружа добро је знати с којим цвећем су оне најбоље комшије.

Нове руже треба садити искључиво кад је земља сува и добро оцеђена. Могу да се саде и пресађују до касне јесени, све док земља не смрзне, али боље је што раније то урадити, како би се добро укорениле пре зиме. Ретко кад нам је на располагању земљиште идеално за гајење ружа, али је битно да има хумуса који регулише дренажу и обезбеђује пропусност ваздуха.

Ново место за нову ружу

Краљице баште најбоље успевају на слабо киселом или неутралном земљишту, пХ вредности од 5,5 до 6,5. Уколико је земља базна, треба је закиселити додавањем тресета или стајског ђубрива. Ако је обрнуто, па је тло кисело, треба му додати калцијум. С припремом земљишта најбоље је почети у септембру. Нађубри се површина где је планиран нов засад, равномерно се распореди и прекопа се земља, како би се површински слој помешао са ђубривом. После месец дана потребно је прекопати још једном, али овај пут нешто дубље.

Ко већ има ружичњак, а жели да га обнови, мора знати да нове саднице не треба садити на иста места. Нова ружа мора да се помери бар пола метра од места на коме је била претходна. Са добрим предзнањем и припремом земљишта јесења садња може да почне. Кад се посаде у јесен, месец или два пре хладноће и зиме, корен има довољно времена да почне да ожиљава.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us