Vreme je za setvu božićne pšenice

Božićna pšenica jedan je od simbola  proslave rođenja Isusa Hrista, a da bi na vreme ukrasila prazničnu  trpezu, prema verovanju, trebalo bi je posejati 17. decembra, na dan Svetog Varvare. Katolici božićno žito seju na Svetu Luciju, 13. decembra.

Setva pšenice na Svetog Varvaru povezuje se sa običajem kuvanja „varice“ od žitarica, koja se jede na Svetog Savicu. Pšenica može da se poseje i za Nikoljdan. Bez obzira koji praznik se odabere važno je da pšenica do Božića bude bujna i zelena.

„Seme pšenice treba prvo da prenoći u vodi da nabubri. Sutradan se poslaže na zemlju. Ne treba ih ređati mnogo, samo jedan red semena. Prekrije se tankim slojem zemlje i ostavi se u toplu prostoriju na svetlo mesto, ali ne blizu peći ili radijatora. Trebalo bi svaki dan orošavati zemlju. Tek iznikle biljke redovno zalivati da bi do Božića porasle. Seme može da se  poređa i na tanjirić, bez zemlje, pa se prekrije gazom natopljenom vodom. Kad se pojave klice, gaza se skloni i tada pšenicu redovno pomalo vlažiti da bi narasla“, kaže Stanojka Milošević iz Kragujevca, koja je ovaj običaj ponela iz roditeljske kuće sa obronaka Golije.

Ako pšenica previše poraste do uoči Božića, može makazama da se skrati.  Na praznik u božićno žito se stavlja sveća i pali se kad počne praznični ručak. Božićna pšenica je simbol plodnosti i novog ciklusa života. Veruje se da što je gušća i zelenija da će letina naredne godine biti berićetnija.

Biljana Nenković

Foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18