Vreme je za setvu luka srebrenjaka

Kraj septembra i sve do kraja oktobra, je idealno vreme za sadnju luka srebrenjaka. Prethodne kulture su skinute sa njiva, a umesto njih sadi se luk, belih ovojnih listova lukovice, koji će stići na tržište u proleće. U našim uslovima najčešće se sadi iz arpadžika na zemljištu okrenutom suncu u četvororednim ili šestorednim trakama sa međurednim razmakom u trakama od 20 cemtimetara i između traka do 40 centimetara. U svakom redu razmak treba da bude od tri do deset centimetara. Baš tako, po redu i poretku posadio ga je i Nikola Bošković, mladi poljoprivrednik iz Odžaka kod Trstenika.

– Evo, upravo sadimo luk srebrenjak. Prvo smo kod komšije zasadili, sad svi radimo kod mene. Mi se međusobno ispomažemo i uvek priskočimo jedni drugima. Malo nas je omela kiša, ali u narednih par dana i to ćemo privesti kraju. Nekih dvadeset ari ću posaditi, tako da će na proleće biti luka – rekao je Nikola za Dobro jutro.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno