Vreme je za setvu u povrtnjaku, sakupljanje gljiva i proveru košnica

Mogu se posejati šargarepa, peršun, paštrnak, celer koji će se vaditi u jesen. Vreme je i za setvu i blitve, pasulja, boranije, lubenica, dinja, tikvica.

Pijace i rasadnici su puni kvalitetnog rasada toploljubivog povrća pa bi, već posle Đurđevog dana, kako su radile i naše bake, valjalo rasaditi i to povrće. U ovu grupu spadaju paradajz, paprika, patlidžan, fizalis, tikvice, sve one biljke koje se gaje iz rasada.

U maju su aktivni i sakupljači gljiva. Mogu brati puharicu, puharu, falus, lisičarku, crni smrčak, biserku, šumske i kraljevske šampinjone, jetrenku, đurđevaču i druge gljive.

U maju se sakupljaju đurđevak, kamilica, maslačak, matičnjak, u gušćim listopadnim šumama i ljubičica, lazarkinja, gorka detelina, milogled, podbel, plućnjak, repušina, velika bedrenka.

U ovom periodu mogu se naći i čestoslavica (razgon), i dobričica malo poznate, a izuzetno cenjene lekovite biljke. Takođe, beru se i cvet gloga, jagorčevine, božura, bunike, đurđevka, žalfije, na osunčanim proplancima i lipe.

Redovno proveravajte snagu košnica kako biste se uverili da su pčelinje zajednice dovoljno jake za prikupljanje meda.

Dodajte prazne okvire u košnicu kako biste pčelama dali prostor za skladištenje nektara i polena. To će im pomoći da izbegnu rojenje i da se fokusiraju na proizvodnju meda.

Redovno proveravajte pčele na znakove bolesti ili parazita. Ako primetite bilo kakve probleme, obratite se veterinaru za pčele.

Ako su košnice pune meda, možete ga uzeti, ali ne sav. Ostavite pčelama dovoljno meda za prehranu u slučaju dolaska hladnijih dana i oskudnije paše. Dobar unos polena treba iskoristiti za izgradnju saća.

razvojnifv.png

RAZNO

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za