Vreme otežava ranu proizvodnju voća i povrća

Proizvođači paprike, krastavaca, bostana i ostalog povrća na plodnim oranicama u Dobriču, malo su odahnuli tek poslednjih dana, kada su jutarnje temperature prestale da se približavaju nuli.

Među njima je i Zoran Dimitrijević, proizvođač povrća iz Samarinovca. kaže da su vremenske prilike izuzetno loše ove godine i dodaje: „Imamo niske temperature noću, tako da smo morali da i dodatno pokrivamo biljke. Znači, ide folija, pa agril, sve to uvećava troškove.“

Vredni povrtari tvrde da je poslednjih godina sve veći uticaj vremenskih prilika na ovu proizvodnju, da je sve teže uskladiti rizike i imperativ da povrće što ranije stigne na tržište, u sve izraženijoj konkurenciji.
“ Ne možemo mi da konkurišemo Albaniji i Makedoniji, ali ipak bude neka veća cena, ta prva naša lubenica je i kvalitetnija lubenica, tako da budu te prve cene između 40 i 50 dinara na veliko,“ kaže Zoran Dimitrijević.

Proizvođači povrća u Samarinovcu ne kriju da su imali veliku sreću da za njih, istorijski projekat elektrifikacije oko 500 hektara oranica, bude završen u pravo vreme, prošle godine, na početku globalne krize, što im u značajnoj meri smanjuje troškove kada je reč o energentima za zalivanje.
Zoran Dimitrijević, proizvođač povrća iz Samarinovca, podseća: „Bili su  samo kukuruz, pšenica, radila se i lubenica malo drugačije nego danas. Sada, kad pogledate oko nas, svud su plastenici, te površine će da se šire u bližoj budućnosti.“
Jovica Pešić, proizvođač povrća iz Samarinovca, naglašava: „Nijedna parcela nije ostala neobrađena, ovde je borba za svaki kvadratni metar, ne za ar! I cena poljoprivrednog zemljišta je porasla.“
Samarinovac je selo mladih ljudi, jedno od retkih u Toplici sa pozitivnim priraštajem i, što je još važnije, iz koga se još uvek ne odlazi. Da bi tako ostalo i u budućnosti, potrebno je obezbediti i uslove za društveni, kulturni, sportski život, pre svega završiti Dom kulture, koji se gradi preko dve decenije.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18