Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ВРЕМЕ ПРАЗНИКА И ДЕЧИЈИХ РАДОСТИ: Природа и машта уместо скупих украса

ВРЕМЕ ПРАЗНИКА И ДЕЧИЈИХ РАДОСТИ: Природа и машта уместо скупих украса

307

Пише: Биљана Ненковић

Ближи се време празника и полако почињу припреме за украшавање наших домова. Празницима се највише радују деца, а још више ће уживати уколико сами буду правили новогодишње украсе. Украси, направљени у кући и с најмлађима, имају највећу вредност, због времена проведеног с њима, а уједно добијате оригиналну празничну декорацију. С друге стране, куповни новогодишњи украси увек маме много новца из кућног буџета. Срећом, уз помоћ природе и мало маште, кућа може да засија.

Један од првих весника новогодишњих и божићних празника је венац на улазним вратима. Изглед венца може да најави каква ће бити декорација у кући. А најлепша је када је од природних материјала, попут јуте, вуне, грана четинара. Ови украси могу да се употпуне мирисом цимета, сувих поморанџи или аниса. Зачине можете ставити у платнене врећице, не само на венчић, већ и у кућу. Она ће данима мирисати на празнике.

Календар за одбројавање

По остатак материјала за венце и икебане најбоље је поћи у природу и сакупити шишарке, капице од жира, пожутело лишће и гране с црвеним бобицама. Најзанимљивије за децу биће ако у новогодишње и божићне украсе „сакријете“ понеки слаткиш, попут лизалица, домаћих карамела, сусам штанглица или ручно прављених и декорисаних медењака.

Како се приближавају празници, сви постају нестрпљиви и одбројавају дане до Нове године и Божића. Како бисте ишчекивање учинили забавнијим, направите пакетиће са бројевима, а сваки нека означава број дана до празника. У њих убаците поклончиће, попут слаткиша, сувог воћа или играчака од шишарки. Сваког дана ће отварати по један пакет. Као замена могу послужити коверте окачене на канапе.

Док траје одбројавање, ваља направити јелку. И ове године важи правило да се не секу млада стабла, већ да се купују са бусеном. Али, најидеалније је импровизовати јелку, како бисмо зелене бориће оставили тамо где и припадају, у природи, да несметано расту.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us