Vreme setve i sadnje: Peršun (Petroselinum sativum Hoff.)

Peršun korenaš seje se uglavnom u proleće, ali može i krajem leta ili u jesen. Letnja i jesenja setva primenjuju se u uslovima navodnjavanja i na parcelama koje su očišćena od korova. Seje se vrstačnim sejalicama na rastojanju od 30 do 40cm, red od reda. Seme klija na svetlu i nije potrebno da se pokrije slojem zemlje. U zavisnosti od sorte i međurednog razmaka, potrebno je 4 do 6kg semena po hektaru. Posle setve, zasejana površina se valja. Seme niče za tri nedelje. Mere nege obuhvataju:

 – okopavanje, plevljenje, navodnjavanje, prihranjivanje, zaštitu od bolesti i štetočina, proređivanje. Prihranjuje se više puta tokom vegetacije. Ukupno se unosi 80 do 120kg azota po hektaru, što zavisi od plodnosti zemljišta. Prvi put prihranjuje se sa oko 50kg/ha, kada se obrazuju redovi, tj. pred prvo okopavanje. Drugo prihranjivanje je posle prve berbe listova, a treće posle druge berbe.

Usev korenaša proređuje se da bi se obezbedio optimalan vegetacioni prostor. Tako se omogućava neometan i bujan razvoj korena. Usev se proređuje kada biljke razviju 2 do 3 stalna lista, na rastojanju od 10 do 15cm. Istovremeno se popunjavaju prazna mesta. Ova mera nege primenjuje se samo na kulturi koja je namenjena za proizvodnju etarskog ulja. Peršun lišćar prema hemijskom sastavu zemljišta nema posebnih zahteva. Za razliku od korenaša, dobro uspeva na svim tipovima zemljišta. Obično se gaji kao glavni usev zbog dugog perioda vegetacije. Ako se seje u proleće, setvu treba početi čim može da se uđe u njivu. Pošto je seme veoma sitno, posle setve preporučuje se sabijanje valjanjem. I na lakšim i na težim tipovima zemljišta dubina setve je 2 do 3cm. Razmak između redova je 20 do 30cm. Za razliku od korenaša, nije mu potrebno proređivanje posle nicanja.

Najvažnije mere nege su plevljenje i okopavanje. Posle nicanja ga ne treba zalivati, ali veoma dobro reaguje na vlagu obezbeđenu u fazi nicanja.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18