Vreme setve i sadnje: Pitoma nana (Mentha piperita)

Višegodišnja je biljka, kojoj je stabljika razgranata i narasta 80 do 100cm. Cveta u toku jula, kada se i bere. Razmnožava se isključivo stolonima (žilama). Prava pitoma nana ne razmnožava se semenom, jer je to hibrid nastao višestrukim ukrštanjem drugih vrsta nane. U našoj zemlji gaji se od jedne do tri godine na istoj parceli, a posle je treba preseliti. Predsetvena priprema zemljišta obavlja se u toku jeseni, a površinski sloj se poravna i zatim se otvaraju brazde dubine oko 10cm. Rastojanje između njih je 70cm. Posle njihovog otvaranja, na površini zemljišta rastura se kombinovano mineralno (NPK) đubrivo u količini od 200 do 400kg/ha, tj. 2 do 4kg po aru. Stoloni za razmnožavanje uzimaju se od jednogodišnjeg useva. Sadnice (stoloni) se pripremaju neposredno pred sadnju. Izvađeni stoloni se čiste od zemlje i ostataka nadzemnih delova. Za sadnju jednog hektara treba obezbediti oko 1.500kg stolona, tj. 15kg po aru. Ukoliko uslovi rada ne dozvoljavaju dobru pripremu stolona, količina se srazmerno poveća s količinom primesa.

Nana se sadi u toku jeseni, posle prvih jesenjih kiša, i to kada je zemljište dovoljno vlažno. Ukoliko se sadi s proleća, neophodno je to obaviti što je moguće ranije.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za