Vreme setve i sadnje: Pitoma nana (Mentha piperita)

Višegodišnja je biljka, kojoj je stabljika razgranata i narasta 80 do 100cm. Cveta u toku jula, kada se i bere. Razmnožava se isključivo stolonima (žilama). Prava pitoma nana ne razmnožava se semenom, jer je to hibrid nastao višestrukim ukrštanjem drugih vrsta nane. U našoj zemlji gaji se od jedne do tri godine na istoj parceli, a posle je treba preseliti. Predsetvena priprema zemljišta obavlja se u toku jeseni, a površinski sloj se poravna i zatim se otvaraju brazde dubine oko 10cm. Rastojanje između njih je 70cm. Posle njihovog otvaranja, na površini zemljišta rastura se kombinovano mineralno (NPK) đubrivo u količini od 200 do 400kg/ha, tj. 2 do 4kg po aru. Stoloni za razmnožavanje uzimaju se od jednogodišnjeg useva. Sadnice (stoloni) se pripremaju neposredno pred sadnju. Izvađeni stoloni se čiste od zemlje i ostataka nadzemnih delova. Za sadnju jednog hektara treba obezbediti oko 1.500kg stolona, tj. 15kg po aru. Ukoliko uslovi rada ne dozvoljavaju dobru pripremu stolona, količina se srazmerno poveća s količinom primesa.

Nana se sadi u toku jeseni, posle prvih jesenjih kiša, i to kada je zemljište dovoljno vlažno. Ukoliko se sadi s proleća, neophodno je to obaviti što je moguće ranije.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18