Насловна ВЕСТИ Vremenske prilike sačuvale ječam od bolesti

Vremenske prilike sačuvale ječam od bolesti

391

Na području rada RC Smederevo konstatovano je da se usevi ozime pšenice i ječma, u zavisnosti od vremena setve i lokaliteta, nalaze u različitim fazama razvoja lista pa do faze bokorenja, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Vremenske prilike, karakteristične za ovo doba godine, nisu pogodovale daljem razvoju bolesti i štetočina, tako da je vizuelnim pregledom useva ječma registrovano prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) i sočivaste pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis) na do tri odsto biljaka. U usevima ozime pšenice i usevima ozimog ječma koji su posejani posle optimalnih rokova setve i koji se nalaze u početnim fazama razvoja listova, prisustvo simptoma bolesti nije uočeno.

Ono što karakteriše sva navedena oboljenja je to da se javljaju prvo na donjim delovima biljke, a zatim sa rastom useva i oni se šire ka gornjim delovima.

Na primer, siva pegavost najčešće napada ozimi ječam, a nešto ređe jari ječam, raž, zob i pšenicu. Na plojci i rukavcima lista, a kasnije na klasu pojave se izdužene pege. One su u početku vodenaste, svetlo-zeleno sive ili plavičasto-sive boje. Kako bolest napreduje, tako se i tkivo u središtu pega suši i postaje bledo. Njen kraj je neravan i tamnosmeđe do ljubičaste boje, a oko njega se ponekad javljaju hlorotične zone.

Takođe, vizuelnim pregledima useva ozime pšenice i ječma nije registrovano prisustvo lisnih vaši (Aphididae) i cikada (Cicadelidae). RC Smederevo nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih useva.

Izvor: Agroklub

Foto: Pixabay