VRHUNSKI GASTRONOMSKI DOŽIVLJAJ U BEOČINU

Fruškogorsko mesto Beočin, ovog vikenda je domaćin Prvog festivala hrane „GASTROMEET FEST“-a.  Do sada neviđena manifestacija, održava se na platou ispred Sportskog centra na samom ulazu u Beočin iz pravca Novog Sada.

Organizatori „GASTROMEET FEST“-a imaju za cilj očuvanje gastronomske i unapređenje turističke ponude ovog dela Vojvodine, kroz predstavljanje novih pristupa u spremanju jela sa roštilja. Ovde se može videti najveći smoker na Balkanu, najveća pušnica, a u pripremi je oko 150 kilograma mesa.

Hranu pripremaju i mali lokalni proizvođači i vrhunski kuvari sa međunarodnim iskustvom. Atrakcija su najmoderniji roštilji, a u takmičarskom delu spremaju se svinjska rebarca i pileća krilca.

Održavaju se  „masterklas“ radionice i predavanja o gastronomiji, degustaciji hrane, nutricionizmu, a posetioci će moći da dobiju savete o kombinovanju sireva sa pićem i hranom, slaganju hrane sa vinima, pivom i žestokim pićima.

Radionice i predavanja drže profesor i međunarodni kulinarski sudija Jordan Nastanović, poznati TV voditelj kulinarskih emisija i međunarodni instruktor i sudija HORECA sistema Hadži-Saša Mišić, član Asocijacije šefova kuhinje Srbije i najbolji kuvar 2022. godine u zemlji, Dragiša Stefanović Gile kao i međunarodno nagrađivani nastavnik gastronomije Goran Radivojević.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18