Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Врућа ракија сваком своја прија

Врућа ракија сваком своја прија

297

Текст и фото: Биљана Ненковић

Када напољу напада снег и мраз закује природу, за грејање организма помаже кувана ракија. Тако бар кажу у Шумадији, по којој је овај напитак и добио надимак – шумадијски чај. Зато су ваљда Шумадинци и најпозванији да проговоре коју реч више о овом посебном напитку, који сматрају зимском посластицом.

Називају је још и врућа ракија. Чак и када се каже само врућа, зна се о чему је реч. Али, под било којим да је именом, она је неизоставна у централном делу Србије где се испија у дугим, зимским месецима. Рецепт за припрему је једноставан и универзалан, али у сваком округу сматрају да је њихова врућа најбоља. Тако је и у Влакчи, селу на пола пута између Крагујевца и Тополе, и Рудника с треће стране, планине с које често навејава снег. Влакчани сматрају да имају најбољи осећај за кување ракије.

 На крају се запржи шећером

 – Обавезно треба да буде љута, квалитетна ракија. Она се разблажи водом, отприлике пола-пола. Онај ко кува ракију мора да процени. Може да се стави и мање воде. Додаје се и шећера по укусу. Идеално је једна кашика на две ракијске чашице. Кад проври, онда се врућа ракија кали. Код нас тај израз значи да се врућа ракија „пресече“. Можда делује компликовано, али у пракси и није. Једноставно ракију сечете водом на тачки кључања. Опасно је калити ракију неком другом ракијом – каже Рајица Мијаиловић, мајстор за врућу ракију из Влакче.

Шпорет на дрва је пожељан због целокупне атмосфере, али и због веома важног детаља који долази на крају кувања.

– Кад је ракија кувана, треба да се запржи шећером. Кукач или машице ставите у жар да се добро угреју. На врелом кукачу се истопе у ракију две до три коцке шећера. Тако она добије боју и специфичан укус прженог шећера. Ваљда је зато и зову шумадијски чај – додаје Рајица.

Греје и тело, и душу

Ракија се пије док је врућа. У Влакчи је служе уз кисели купус, сланину, сир, гибаницу. Кувају је ујутру и намењена је првим комшијама, рођацима и пријатељима који свраћају на дружење. Подно Рудника тврде да се шумадијски чај пије у свим месецима у календару која у свом називу имају слово Р.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us