Vrućina pogoduje razvoju kruškine buve

Na području Novog Sada u toku je berba srednjestasnih sorti, dok se kasnostasne sorte nalaze u fazi početak obojavanja ploda (BBCH 81).

Vizuelnim pregledom zasada registruje se prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve (Cacopsylla pyri), a dominantno su prisutne mlađe i starije larve. U toku je piljenje larvi četvrte letnje generacije ove štetočin.

– Izuzetno visoke temperature vazduha koje se prognoziraju i za naredne dane pogoduju ubrzanom razvoju ove štetočine. Nalazimo se u kritičnom momentu za zaštitu od obične kruškine buve, jer navedni uslovi mogu za kratko vreme dovesti do prenamnoženja ove štetočine i lučenja obilne medne rose – kažu u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Takođe, ovako visoke temperature vazduha smanjuju učinkovitost primenjenih pesticida, pa se u ovom momentu preporučuje kupanje biljaka sa velikom količinom vode u koju se doda deterdžent za sudove i sirće. Ovo kupanje se izvodi u najtoplijem delu dana jer ima za cilj da ogoli larve (razloži mednu rosu), nakon čega one postaju veoma osetljive na visoke temperature i uginjavaju.

– Slično delovanje ispoljava i neorgansko đubrivo Fesil koje se koristi u koncentraciji 0,15%. Prednost preporučenih mera je što navedeni preparati nemaju karencu, što je u ovom momentu veoma značajno u zasadima gde je berba u toku ili se očekuje u narednim danima – napominju u RC „Novi Sad“.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime