Za četiri godine osnovano skoro 1.000 novih zadruga


Da bi opstali mali proizvođači moraju da se udružuju. Do pre četiri godine zadruge su smatrane tekovinama socijalizma i prevaziđenom formom poslovanja. Međutim, od kada je pokrenut projekat „500 zadruga u 500 sela“, raste poverenje u zadrugarstvo i zajednički nastup na tržištu. Za četiri godine u Srbiji je osnovano čak 956 novih zadruga.
Bez zadruge nema jakog sela, tvrde stručnjaci. Upravo na toj ideji je 2017. pokrenut projekat „500 zadruga u 500 sela“ – da ojača male proizvođače i zadrži ljude na selu.
Jedna od novoformiranih zadruga jeste i pčelarska zadruga Api hom iz Niša čiji je projekat unapređenja proizvodnje država uvidela i podržala ga.
Tanja Radosavljević, direktorka Pčelarske zadruge Api hom kaže da su dobili sredstva u visini od oko sedam miliona dinara koje su iskoristili za nabavku opreme za proizvodnju i pakovanje šećernih pogača za prehranu pčela i liniju za proizvodnju satnih osnova.
„To što od nas odnesu sirovo u obliku pogača, sigurni smo da ćemo da dobijemo nazad isti taj vosak bez odbitka, bez rastura, bez skrivenih cevovoda, dodavanja parafina“, kaže kooperant Zoran Radosavljević.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno