Насловна ВЕСТИ За дужи животни век потребни антиоксиданти

За дужи животни век потребни антиоксиданти

72

Ако сте фокусирани на то да учините све што можете да продужите свој живот, сигурно вежбате, уравнотежено се храните и покушавате да контролишете ниво стреса. Међу популарним стварима које људи користе како би одржали своје тело здравим током дужег временског периода, увек постоји „корак који недостаје“. Један од њих је укључивање антиоксиданаса у исхрану.

Нека од истраживања сугеришу да што више антиоксиданата поједемо можемо имати мањи ризик од смрти. Једна студија објављена у часопису European Journal of Nutrition показала је да су дијете са већим антиоксидативним капацитетом повезане са мањим ризиком од смртности од свих узрока, кардиоваскуларних и респираторних болести.

Да бисмо разумели шта су ова једињења, прво морамо да разумемо шта се дешава у телу због чега су толико важни у нашој исхрани. Током нашег нормалног живота, наше тело производи слободне радикале, који временом могу изазвати оксидативни стрес у нашем телу. Он може бити повећан због узимања пржене хране, велике количине стреса и цигарета. Превише оксидативног стреса је повезано са неким негативним здравственим болестима, укључујући Алцхајмерову болест, болест бубрега и одређене врсте рака. Неки подаци чак сугеришу да је превише оксидативног стреса повезано са повећаним ризиком од ране смрти.

Антиоксиданси могу да помогну у неутрализацији слободних радикала који узрокују оксидативни стрес, наглашавајући зашто је укључивање хране богате антиоксидансима невероватно важно за здраву исхрану.

Нема сумње да је важно укључити антиоксиданте у своју исхрану како бисте се борили против превелике количине оксидативног стреса. Пошто отприлике 90 одсто Американаца не једе препоручене количине воћа и поврћа сваког дана, који су кључни извор антиоксиданата, претпоставка је да их нема довољно у исхрани.

Иако постоје мале разлике у садржају антиоксиданата у различитим врстама бобичастог воћа, људи могу бити сигурни да ће уживање у овим воћним залогајима нахранити тело значајном количином антиоксиданата.

Црна чоколада у исхрани може телу дати антиоксидативни подстицај, због природног какаа који се користи за прављење чоколаде. Она садржи више фенолних антиоксиданата од већине намирница.

И кафа и чај садрже природне антиоксиданте који могу утицати на побољшање нашег здравља.

Пистаћи су једна од ретких намирница богатих антиоксидансима које су такође комплетан протеин – што значи да имају свих девет есенцијалних аминокиселина које се иначе налазе у протеинима животињског порекла. А нова студија коју је спровео Универзитет Корнел и објављена у часопису Nutritients открила је да пистаћи имају висок ниво антиоксиданата.

Антиоксиданте садрже и црвени пасуљ, боровнице, шипак, трешње и црно вино.

Црвени пасуљ може имати више антиоксиданата од хране која је званично позната као извор антиоксиданса, попут бобичастог воћа.

Сок од поморанџе је пиће за јачање имунитета. Овај природни напитак такође садржи низ моћних антиоксиданата, укључујући флавоноиде, каротеноиде и витамин Це.

Извор: РТС

Фото: Pixabay