Насловна ВЕСТИ За хектар 100.000 евра

За хектар 100.000 евра

18

Најскупљи хектар обрадивог земљишта у првој половини ове године продат је у атару новосадског приградског насеља Каћ и то за 100.000 евра. Исту цену прошле године држала је ораница у селу Гунарош код Бачке Тополе у Севернобачком округу. Стручњаци наводе да ће њиве бити још скупље, јер их је све мање.

Цене купљеног и продатог пољопривредног земљишта широм Србије су од минималних 100 до 100.000 евра по хектару, подаци су Републичког геодетског завода, преноси Србија Данас.

Према извештају РГЗ-а, око 90 одсто продатих њива површине су од 10 ари до 3,5 хектара.

Купљене њиве, чија површина је већа од пет хектара, углавном се налази на територији Војводине.

Највиша цена оранице на подручју Београда била је 56.800 евра за хектар, док је у Шумадији и западној Србији најскупљи хектар продат за чак 52.650 евра.

Како преноси портал еКапија, стручњаци, међутим, упозоравају да је обрадивог земљишта све мање и да ће, сходно томе, оно бити све скупље.

– Очекивано је да хектар земље буде најскупљи у Војводини, као и да цене расту.То је уједно и најквалитетније земљиште и не чуди што су поједине оранице продате за велики новац. Треба рећи да цене пољопривредног земљишта још од 2001. године расту, тада је хектар коштао око 200 евра, 2008. године око 5.000, а ево видите колика се цифре сада достиже. На тим местима се граде некретнине и путеви, а велики број хектара пропада јер се не обрађује. Са друге стране, тражња простоји и, наравно, цене расту. То је и светски тренд, на оваквом земљишту се производи храна, а она је основни извор живота. Оранице ће се све више тражити и биће све скупље, поручује Милан Простран, стручњак за пољопривреду.