Za kulturno nasleđe i turizam od EU milion evra


Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ objavio je Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih zbog pandemije KOVID-19 u sektoru turizma, sa ukupnim budžetom od milion evra.
Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ finansira Evropska unija, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj -BMZ, a sprovodi nemački GIZ. Projekat je usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.
Konkursna dokumentacija dostupna je na (http://eu-za-kulturno-nasledje.euinfo.rs/hitne-anti-covid-mere/)
Pravo učešća na konkursu čiji je cilj pomoć privatnim preduzetnicima da prevaziđu posledice izazvane KOVID 19 pandemijom u sektoru turizma imaju potencijalni korisnici sa teritorija sledećih gradova i opština: Boljevac, Bor, Golubac, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Požarevac, Smederevo, Sokobanja, Veliko Gradište i Zaječar.
Glavni ciljevi pružanja bespovratne pomoći usmereni su na:
-Unapređenje bezbednosnih i higijenskih standarda objekata i usluga koje se nude turistima
-Modernizaciju smeštajnih i ugostiteljskih objekata, objekata za degustaciju, info punktova, suvenirnica i drugih turističkih sadržaja.
To obuhvata, mada ne isključivo, troškove za sledeće aktivnosti:
-Renoviranje/ adaptacija/ proširenje/ unapređenje kvaliteta objekata, uključujući nabavku neophodne opreme (nameštaj, kuhinjske aparate itd.)
-Infrastruktura malog obima i oprema za postojeće ili nove aktivnosti u ponudi podnosioca zahteva, kao što su biciklizam, vožnja kajakom, nabavka šatora, sportske opreme, itd.
-Uvođenje novih turističkih proizvoda i usluga
-Uvođenje novih prodajnih kanala
-Promotivne aktivnosti
Podnosioci zahteva za bespovratnu pomoć mogu biti:
-fizička lica koja pružaju usluge smeštaja,
-registrovana poljoprivredna gazdinstva,
-mikro i mala preduzeća do 50 zaposlenih.
Poziv je otvoren od 07.07.2020. do 21.07.2020. godine u 17 sati.
Jasna Bajšanski

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18