Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Za obnovu vinarije kralja Petra 1,2 miliona evra

Za obnovu vinarije kralja Petra 1,2 miliona evra

313

Podrum vina Karađorđevića na Oplencu, poznatiji kao Kraljeva vinarija, posle više od osam decenija biće kompletno rekonstruisan. Vrednost radova u prvoj fazi adaptacije je 1,2 miliona evra. U okviru ovog projekta radiće se krovovi, kompletna gornja konstrukcija, zidovi, izolacija i nove linije za proizvodnju vina.

– Rekonstrukcijom ovog značajnog kulturno-istorijskog objekta proširiće se kapaciteti za proizvodnju vina. Gastro-vinska ponuda biće kompletna, jer se se otvoriti i restoran. Pored toga, dobićemo novi prostor za izložbe. Od adaptacije i proširivanja vinarije koristi će imati cela Topola, koja se nalazi na Vinskom putu Srbije i značajna je tačka vinske scene u  regionu – kaže Dragan Reljić, upravnik Zadužbine Karađorđevića na Oplencu.

Kraljevu vinariju započeo je kralj Petar Prvi. Završio ju je i otvorio davne 1931. godine kralj Aleksandar I Karađorđević. Bila je jedna od najsavremenijih na Balkanu. Posle Drugog svetkog rata dugo je bila zapostavljana i zapuštena, te je zub vremena učinio svoje. Od 2007. godine u podrumu su ponovo počela da se proizvode bela i crvena vina, a vinogradi su revitalizovani.

U sklopu vinarije, u ulaznom holu, nalazi se muzejska postavka sa jedinstvenim artefaktima. A na 12. metru ispod zemlje i posebna kolekcija na Balkanu od 280 flaša vina iz doba Karađorđevića. Pretpostavlja se da bi ova vina danas na aukcijama u svetu mogla da dostignu milionske sume. Otvorene su svega dve flaše vina. Jedna prilikom povratka potomaka Karađorđevića u Srbiju nakon posleratnog izgnanstva i druga za njihovu prvu krsnu slavu koju su proslavili u otadžbini.

– Ona nisu za prodaju, jer u dvorskim knjigama postoji zaveštanje kralja Aleksandra da se ona nikada ne prodaju, već da budu ostavljena za istoriju. Uspeli smo to da sačuvamo, jer su zaista istorijski vredne. U muzejskog postavci je bure, koje je kralj dobio kao venčani poklon, zatim stare mašine za muljanje grožđa i pravljenje vina, knjige u kojima se beležila proizvodnja i prodaja. Koliko je bila velika vizija govori i podatak da je podrum imao otvore za lift. Ali, mnoge planove prekinuo je rat. Danas pokušavamo da vratimo stari sjaj podrumu i proširimo ga, obzirom da u kraljevim vinogradima i dalje gajimo lozu – navodi Reljić.

U vrednoj enoteci najstarija je flaša žilavke sa etiketom iz 1931. godine. Vina su u flašama od italijanskog i češkog stakla, izrađenim u tri veličine  sa utisnutim kraljevskim grbom u staklu. U dvorištu vinarije još uvek rađa jedan čokot koji je 1914. godine zasadio kralj Petar Prvi Karađorđević.

Originalni kompleks Kraljeve vinarije prostire se na  1.800 kvadratnih metara. U podrumu su „špaliri“ autentičnih hrastovih buradi iz prošlog veka. Zalihe vina tokom burnih ratnih godina pokušao je sačuva jedan od podrumskih radnika. Dragoslav Filipović Midula sklonio je ovu vrednu kolekciju od nemačkih vojnika uoči okupacije u jedno prazno bure. Nemci ih nisu našli. Posle rata, oslobodioci su na razne načine odneli iz podruma oko 35.000 litara vina sa Oplenca. Ali istorijske flaše srećom nisu našli.

Kolekcija od 280 flaša vina je samo reprezent čitavog kompleksa Kraljeve vinarije, koja je imala veliku ulogu u razvoju Topole od početka ovog veka, zajedno sa Karađorđevim gradom u centru varošice i mauzolejom na Oplencu. Pre desetak godina lokalni vinari su prvi put u autentičnom ambijentu Kraljeve vinarije organizovali, danas respektabilni Šumadijski festival vina.

Tekst i foto: Biljana Nenković