Насловна ВЕСТИ За противградну заштиту усева у Војводини нових 760 ракета

За противградну заштиту усева у Војводини нових 760 ракета

39

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство обезбедио је нових 760 ракета вредних 30 милиона динара за противградну заштиту пољопривредних усева на територији Војводине, саопштила је данас Покрајинска влада.
римопредаја ракета обављена је данас у просторијама Републичког хидрометеоролошког завода, у магацину противградних ракета Радарског центра „Фрушка гора“, на локалитету Краљева столица.
Покрајински секретар Чедомир Божић рекао је да ресорни секретаријат на тај начин настоји да унапреди систем противградне заштите и да се усеви на адекватан начин обезбеде.
Додао је да се приводе крају радови на Радарском центру „Фрушка гора“, где ће бити успостављен аутоматизован систем одбране од града, а тај пројекат је вредан 600 милиона динара. Након тога почиње реализација пројекта аутоматизације радарских центара „Бајша“ и „Самош“, а вредност те инвестиције је 1,4 милијарде динара.
„Очекујемо да ћемо за две године имати потпуно аутоматизован систем одбране од града за целокупну територију Војводине“, рекао је Божић.
Директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић навео је да у Србији има 13 радарских центара, од којих су три на територији Војводине.
„У Радарском центру “Фрушка гора“ за почетак сезоне је спремно 90 аутоматских ласера, док ће преосталих 28 бити спремно у јуну, чиме ће овај центар у потпуности бити аутоматизован. Тиме ћемо постићи главни циљ да се ризик од града смањи на најмању могућу меру, а све то чинимо у складу са дометима струке“, рекао је Николић. Додао је да је из покрајинског буџета обезбеђено финансирање аутоматизације радарских центара „Самош“ и „Бајша“, где је предвиђено укупно 389 лансирних станица.

Foto: subvencije.rs