Kada matovilac kupimo ili uberemo, nephodno je da se očisti, odbace suvi i oštećeni listovi i dobro opere. Može to da se učini blagim rastvorom sode bikarbone, ne zato što se sumnja da ima ostataka hemijskih preparata, već da bi se sva nečistoća brzo uklonila s listova. Tako oprani listovi se odmah dodaju raznim salatama koje se ne zakišeljavaju sirćetom, već limunovim sokom. Dobar je u kombinaciji sa belim lukom, šalotom, kuvanim jajima i krompirima, ili jednostavno listove matovilca pomešati sa ostalim sezonskim salatama i upotpuniti dodatkom orašastih plodova. Matovilac se dobro slaže sa belim mesom i dodatkom kukuruza šećerca koji mu daje ravnotežu ukusa, mogu da mu se dodaju i orašasti plodovi, čeri paradajz, sir… Njegovi listovi i ovako imaju pomalo orašast ukus koji podseća na lešnik. Preporučuje se da salatu s matovilcem ne treba previše soliti, kiseliti, niti staviti puno ulja, već pustiti da prirodni svež ukus dođe do izražaja.
Piše: Svetlana Mujanović
 
			


