Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Za što prirodniji ukus matovilca što manje začina

Za što prirodniji ukus matovilca što manje začina

153

Kada matovilac kupimo ili uberemo, nephodno je da se očisti, odbace suvi i oštećeni listovi i dobro opere. Može to da se učini blagim rastvorom sode bikarbone, ne zato što se sumnja da ima ostataka hemijskih preparata, već da bi se sva nečistoća brzo uklonila s listova. Tako oprani listovi se odmah dodaju raznim salatama koje se ne zakišeljavaju sirćetom, već limunovim sokom. Dobar je u kombinaciji sa belim lukom, šalotom, kuvanim jajima i krompirima, ili jednostavno listove matovilca pomešati sa ostalim sezonskim salatama i upotpuniti dodatkom orašastih plodova. Matovilac se dobro slaže sa belim mesom i dodatkom kukuruza šećerca koji mu daje ravnotežu ukusa, mogu da mu se dodaju i orašasti plodovi, čeri paradajz, sir… Njegovi listovi i ovako imaju pomalo orašast ukus koji podseća na lešnik. Preporučuje se da salatu s matovilcem ne treba previše soliti, kiseliti, niti staviti puno ulja, već pustiti da prirodni svež ukus dođe do izražaja.

Piše: Svetlana Mujanović