Насловна ВЕСТИ Za uzgoj bamije najvažnije obezbediti dovoljno hraniva

Za uzgoj bamije najvažnije obezbediti dovoljno hraniva

456

Bamija se kod nas malo gaji, iako su ovu biljku gajili još stari narodi srednjeg istoka. Ova kultura vodi poreklo iz Južne i Srednje Amerike, Egipta, Male Azije. Gaji se radi mladih plodova čaura, koji su sočni, specifičnog ukusa. Upotrebljavaju se u svežem stanju za spravljanje jela, za turšiju, a seme može da posluži kao suragat kafe, otkriva stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Beograd Anka Kačarević.

Prema uslovima uspevanja ima izražene zahteve. To je jedna od najtoploljubivijih vrsta. Seme niče na temperaturi od 15-18 stepeni za osam do 15 dana. Optimalna temperatura u toku vegetacije iznosi 25-28 stepeni. Zahtevi prema vlažnosti zemljišta su uzraženi tokom cele vegetacije.

U početku vegetacije bamija se sporo razvija. Kad biljka ojača, u kratkom periodu razvija mnogo lišća i snažno stablo. U vreme plodonošenja treba osigurati hraniva u lako usvojivim oblicima. Bamija zahteva organska đubriva u količini od 30 do 40 t/ha, mineralna đubriva NPK 10:20:20 u količini od 600 – 800 kg/ha, a prihrana azotnim đubrivima tokom vegetacije dva do tri puta sa po 20 – 30 kg/ha, navodi Kačarevićeva.

Proizvodi se direktnom setvom koja se obavlja tek kada se zemljište dobro zagreje, odnosno kada temperature dostignu oko 200 stepeni. Seje se u redove 40-50 x 25-30 cm, uz potrošnju oko 20 kg/ha.

U plodoredu joj najbolje odgovaraju krastavci i dinje jer imaju slične uslove za rast i razvoj. Biljka će bolje klijati ako se seme umoči, 24 sata pre sadnje, u toplu vodu.

Nega u toku vegetacije sastoji se u međurednoj kultivaciji, navodnjavanju, prihranjivanju i suzbijanju lisnih vašiju, koje se dosta često javljaju.

Berba počinje nekoliko dana posle cvetanja, kada su plodovi dužine tri do pet centimetra. Bere se svaki ili svaki drugi dan, jer plodovi brzo rastu i gube tehnološki kvalitet. Sa jednog hektara može da se ostvari oko šest do osam tona prinosa. Plodovi se dobro suše i prerađuju, navodi stručnjak za povrtarstvo.

Izvor: Agroklub

Foto: Pixabay