ZA VEĆI ROD I KVALITET JAGODA: Prvo ukloniti stare listove

Sunce i duži dani prvo stidljivo, a onda i sve smelije najavljuju novu vegetaciju. Živnule su i jagode koje, ako su bile ušuškane malčem ili su na foliji, kreću pre onih bez pokrivača. Ovom prvom voću valja pomoći da što pre pokaže nove, mlade listove, a potom i cvetove. Prvi posao koji valja obaviti je rezidba bokora, odnosno, uklanjanje starih listova, od kojih jagode više nemaju vajde.

Piše: Svetlana Mujanović

Zbog čega ovaj posao ne bi trebalo da se preskoči, saznali smo od diplomirane inženjerke Suzane Jerkić, stručnjaka za voćarstvo PSSS u Vranju.

Čuvati centralni pupoljak glavnog bokora

Stari listovi sa bokora jagode, kako kaže, uklanjaju se u dva navrata. To se radi u proleće, pred kretanje vegetacije, i posle berbe – tokom leta, čime se bokori obnavljaju. Prolećno uklanjanje starog lišća najčešće se radi tokom marta, a tačan termin određuje sam proizvođač. U ovom periodu skidaju se svi stari listovi koji su prezimeli, suvi i sveži, rezanjem lisne drške. Radi se najčešće ručno, jer se tako najmanje povređuju biljke i učinak je najbolji.

– Radi se tako što se jednom rukom sakupe svi listovi, a drugom se, najčešće jakim makazama, oreže deo listova iznad skupljene šake – objašnjava ovaj posao inž. Jerkić. – Pri tome se vodi računa o tome da se ne ošteti centralno stablo i pupoljak. Staro lišće se sakupi i iznese van zasada, i obavezno se spali, jer su na njemu zimsko skrovište pronašle mnogobrojne štetočine, kao i parazitne gljive. Ovom merom se pokreće vegetacija jagode, jer je u tom periodu prošla takozvana vegetaciona nula za ovo voće. Posle toga sledi prvo prihranjivanje azotnim đubrivima.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime