Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ЗА ВЕЋИ РОД И КВАЛИТЕТ ЈАГОДА: Прво уклонити старе листове

ЗА ВЕЋИ РОД И КВАЛИТЕТ ЈАГОДА: Прво уклонити старе листове

158

Сунце и дужи дани прво стидљиво, а онда и све смелије најављују нову вегетацију. Живнуле су и јагоде које, ако су биле ушушкане малчем или су на фолији, крећу пре оних без покривача. Овом првом воћу ваља помоћи да што пре покаже нове, младе листове, а потом и цветове. Први посао који ваља обавити је резидба бокора, односно, уклањање старих листова, од којих јагоде више немају вајде.

Пише: Светлана Мујановић

Због чега овај посао не би требало да се прескочи, сазнали смо од дипломиране инжењерке Сузане Јеркић, стручњака за воћарство ПССС у Врању.

Чувати централни пупољак главног бокора

Стари листови са бокора јагоде, како каже, уклањају се у два наврата. То се ради у пролеће, пред кретање вегетације, и после бербе – током лета, чиме се бокори обнављају. Пролећно уклањање старог лишћа најчешће се ради током марта, а тачан термин одређује сам произвођач. У овом периоду скидају се сви стари листови који су презимели, суви и свежи, резањем лисне дршке. Ради се најчешће ручно, јер се тако најмање повређују биљке и учинак је најбољи.

– Ради се тако што се једном руком сакупе сви листови, а другом се, најчешће јаким маказама, ореже део листова изнад скупљене шаке – објашњава овај посао инж. Јеркић. – При томе се води рачуна о томе да се не оштети централно стабло и пупољак. Старо лишће се сакупи и изнесе ван засада, и обавезно се спали, јер су на њему зимско скровиште пронашле многобројне штеточине, као и паразитне гљиве. Овом мером се покреће вегетација јагоде, јер је у том периоду прошла такозвана вегетациона нула за ово воће. После тога следи прво прихрањивање азотним ђубривима.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us