Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Za voćnjake je sve bitniji rejon sadnje

Za voćnjake je sve bitniji rejon sadnje

1366

Koliko je bitan rejon za postavljanje voćnjaka dokaz je ovogodišnji rod kajsija u Maloj Remeti u Vojvodini. Od Bude, preko Zaharija, Novosadske rodne i Jelene, nema sorte koja nije rodila i prerodila, a uspešno sačuvana od mrazeva i grada. Zadovoljstvo načinom na koji su uspeli da održe zasade kajsije izrazio je profesor Zoran Keserović.

Profesor Zoran Keserović

– Ovaj region Male Remete se ove godine pokazao kao dobar za proizvodnju kajsije i u rejonizaciji mi smo predvideli da na Fruškoj gori od 170 – 350 m nadmorske visine se može gajiti kajsija i da tu daje najbolje rezultate. U deset godina možda smo jednom ili dva puta imali izmrzavanje od prolećnnih mrazeva, lokalitet je izuzetno dobar za razliku od drugih lokaliteta kao što je Zaklopača u Grockoj gde je kajsija  slabije rodila, ali ne zbog izmrzavanja već zbog toga što u 2023. godini je bila velika rodnost i nisu se stabla pripremila za rod 2024.

U Miokovcima u velikom centru proizvodnje kajsije u Srbiji je došlo do velikog izmrzavanja posle pojave poznih prolećnih mrazeva – rekao je profesor Keserović.

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.