Za žedne biljke prihrana preko lista

S obzirom na kratku  vegetaciju, u proizvodnji povrća veoma je bitno da se biljke pravilno navodnjavaju, prihranjuju i neguju, da bi se postigli maksimalni prinosi uz dobar kvalitet. Ali, ne traže sve biljne vrste isto. Jednima je potrebno više vode, drugima manje, nekima prija  đubrenje, pojedine su probirači u pogledu hraniva… Osim toga što različite vrste imaju drugačije potrebe za vodom i hranom, te potrebe i kod samo jednog povrća se menjaju po fenološkim fazama razvoja.

Ali, i pored revnosnog zalivanja i prihranjivanja preko zemljišta, desi se da izostanu očekivani rezultati. Za to je odgovorna klima. Tokom dužeg sušnog i toplog vremena, i pored navodnjavanja, biljke nisu u mogućnosti da usvajaju hraniva iz zemljišta u količini koja zadovoljava njihove potrebe.

 U takvim klimatskim prilikama bolje je raditi prihranu preko lista – folijarno, ali vodotopivim đubrivima. Njima povrće može da se zaliva i preko zemljišta. Zbog toplijih i suvih leta, kakva su poslednjih godina, preporuka za sve baštovane je da se za vegetacijsku prihranu preorijentišu na vodotopiva đubriva, a da klasična upotrebljavaju pre setve ili rasađivanja.  

Vodotopiva đubriva su formulisana tako da osim makroelemenata azota, fosfora i kalijuma, sadrže i najneophodnije mikroelemente kao što su kalcijum, magnezijum, bor, gvožđe, cink, bakar… Đubrivima sa naglašenim kalcijumom najčešće se prihranjuje plodovito povrće – paprika, paradajz, lubenice, dinje, krastavac. Bor poboljšava oplodnju, a gvožđe koriguje nedostatke ovog hraniva u zemljištu.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime