Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ За ЗоранаТрбића из Сремске Митровице грнчарство није само занат

За ЗоранаТрбића из Сремске Митровице грнчарство није само занат

50

Зоран Трбић из Сремске Митровице с поносом каже да ради оно што воли. Грнчарски занат за њега није само посао од којег живи, већ и начин живота. И тако пуних петнаест година. Лепоте овог заната изучавао је сâм, а да би направио производе које данас нуди, било је потребно много времена, пуно љубави и стрпљења.

Пише: Зорана Љубојев

– Претходно сам се бавио фотографијом и случајно сам дошао у додир са грнчаријом и израдом калупа. Видео сам код једног човека како се овај посао ради, касније сам од њега наручио калупе и алате. Од тада па све до данас овај занат ми је остао у срцу – искрен је Зоран Трбић.

Украси који не могу остати непримећени

На почетку је вежбао израду ваза, да би касније наручио калупе за прављење других производа. Његов асортиман сада чини мноштво декоративних предмета за кућу и башту, који дају посебну ноту и топлину сваком дому.

– Уз доста муке и труда постигао сам то да калупе правим сам, по својој мери и жељи. Производим декоративне предмете за цветне вртове, како класичне, тако и оне необичне, који никада не остају непримећени. Склон сам томе да сам смислим неки нови модел, направим алат и калуп. Такође, правим и лампионе за свеће – каже наш домаћин.

Црвену глину добија из оближње циглане и сам је припрема за даљу обраду. Добар темељ у овом послу подразумева што бољу припрему ливачке масе. Зоран је прави по сопственој рецептури, тако да је прилагођена његовим потребама и могућностима.

– Уколико радим из калупа, масу најпре улијем у њих и сачекам да се формира зид, па потом производ извадим. Онда следи стругање и обрада сунђером, па сушење. Лети се све осуши за један дан, а зими су потребна три-четири дана. Када производ буде потпуно обрађен и сув, иде у пећ да се пече. Обично печем на 950 степени. Пошто је моја пећ велика, запремине једног кубног метра, у њу стане доста производа и печем их 12 до 13 сати – каже Трбић и додаје да је производ након тога спреман за пласман и коришћење.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us