Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ ЗАЧИНСКА БАШТА КАО ВАША КРЕАЦИЈА: Свежи и здрави зачини, увек на дохват...

ЗАЧИНСКА БАШТА КАО ВАША КРЕАЦИЈА: Свежи и здрави зачини, увек на дохват руке

Лаки за гајење, а чести и корисни у модерном кувању јесу босиљак, мајчина душица, оригано, рузмарин, нана, мирођија, першун, коморач, жалфија, тимијан

189
Фото: Pixabay

Башта са зачинским биљкама једна је од најзахвалнијих, јер се може сместити у двориште, у собу или кухињу. Могућности комбиновања биљака неограничене су, а одржавање не захтева много времена. За домаћинство је зачинска башта више него пожељна, јер у сваком тренутку имате свеже зачине у кухињи надохват руке, а простор око вас лепо  мирише.

Пре него што почнете да садите зачинску башту, размислите о томе које биљке желите. Изаберите оне које највише користите за припремање јела или чајева. Међу најлакшим биљкама за гајење, које се такође доста користе у модерном кувању, јесу босиљак, мајчина душица, оригано, рузмарин, нана, мирођија, першун, коморач, жалфија, тимијан.

Украс и корист вашег дома

Све је више ресторана у свету који имају приручне зачинске баште. Неки од њих гаје и чери парадајз или друго мини поврће, које гости могу да разгледају док чекају ручак.

Формирање зачинске баште ни код куће није тешко. Практично је и исплативо, јер не морате често да идете до продавнице по зачине. Подстичу креативност, јер испробавање различитих укуса може свим укућанима да буде занимљиво. С друге стране, оне су изузетно декоративне и дуго трају, а посебно су значајне, јер свака од зачинских биљака је здрава.

 Ризница антиоксиданата и хранљивих материја

– Зачинске биљке пуне су антиоксиданата и есенцијалних хранљивих материја. Због једноставног узгоја, гајење зачинског биља свима је доступно, без обзира на то колико познајете хортикултуру. У најлакшој варијанти потребне су мање саксије с рупама за дренажу, земља, хумус и саднице или семе биљака. Зачинском биљу потребно је 4 до 6 сати сунчевог светла. Зато је идеално место за њих јужна страна. Ако се гаје у затвореном простору, најбоље је сместити их поред прозора или прозорске ивице – каже Магдалена Ненковић, пејзажни архитекта.

Постоје два начина узгајања биљака у кућним условима. Један је да на пијаци или у радњама купите већ развијене саднице зачинске биљке у саксији. Други је мало сложенији, али и креативнији, а то је узгајање зачинског биља из семена. Ове биљке најчешће се саде у марту и априлу, а у кућним условима  током читаве зиме. Неке од њих су и вишегодишње.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us