Насловна РАЗНО Zadruga „Beloglavi sup“ pomaže razvoj ovčarstva

Zadruga „Beloglavi sup“ pomaže razvoj ovčarstva

357

Zadrugari koji su pre tri godine iz donacije na poklon dobili priplodnu jagnjad danas imaju velika stada. Projekat je u potpunosti uspeo, pa u „Beloglavom supu“ kažu da tu neće stati. Planova je mnogo, a među poljoprivrednicima ima i zainteresovanih za akciju kako bi se produžio život zlatarskim selima koja su na izdisaju.

Zemljoradnička zadruga „Beloglavi sup“ iz Nove Varoši dobila je novo rukovodstvo i otvorila još jednu prodavnicu mešovite robe. Sada ih imaju dve, pored nove kod škole u Akmačićima, tu je i trgovina u centru Radoinje koja radi dve godine.

– Plan je i da se od marta naredne godine krene sa otkupom jagnjadi, kao i drugih poljoprivrednih proizvoda i šumskih plodova. Proširićemo delatnost i na uređenje zelenih površina, a zainteresovani će kod nas moći da nabave i sadnice raznog voća, ruža, cveća i drugog ukrasnog bilja od renomiranih proizvođača. Među zadrugarima je dosta mladih i sposobnih koji bi da rade, pa ćemo kod opštine konkurisati i za poslove na uređenju i održavanju parkova i drugih zelenih površina u gradu i okolini – kaže za „Dobro jutro“ Miloš Purić, novi direktor Zemljoradničke zadruge „Beloglavi sup“.

Miloš Purić (34) iz Radijevića na Zlataru, po zanimanju je poljoprivredni tehničar i jedan je od najboljih rezača voća u ovom delu Srbije. Na čelu Zadruge nedavno je zamenio Dragana Vukovića kome je istekao petogodišnji mandat.

Zemljoradnička zadruga „Beloglavi sup“ danas ima 14 zadrugara i dvadesetak kooperanata, kao i četvoro zaposlenih. Osnovana je 2018, a dve godine kasnije započela projekat na razvoju ovčarstva, na koji su kažu, posebno ponosni. Na konkursu koji je tada raspisao kabinet ministra bez portfelje zaduženog za brigu o selu Milana Krkobabića dobili su sredstva za nabavku 412 priplodnih jagnjadi. Zainteresovani su prema želji i odluci Skupštine zadruge dobili 11, 25 ili 30 jagnjadi, uz uslov da članovi zadruge za najdalje pet godina Zadruzi vrate u količini 30 posto, a kooperanti 40 posto od broja dobijenih grla.

– Mada je od početka projekta prošlo tek nepune tri godine, najveći broj je već ispunio svoju obavezu, a jagnjad koju su vratili podeljena je novima koji su se prijavili. Tako se broj korisnika donacije proširio i sada ih je tridesetak, a proširilo se i stado, pa od podeljenih 412  jagnjadi danas ima ukupno 700 grla. Par njih sada ima stado sa po 60-70 brava – kaže  Purić.

 – Budućnost sela je u zadrugarstvu, jer poljoprivrednici samo udruženi u zadruge mogu tržištu ponuditi u kontinuitetu veću količinu svojih proizvoda. A to je upravo ono što pored kvaliteta traže kupci. U novovaroškoj opštini trenutno postoji osam poljoprivrednih zadruga, ali na žalost, jedino naša radi ono zbog čega je i osnovana – kaže Purić.

Tekst i foto: Željko Dulanović