Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ „Voćar Slankamen“ dobija solarnu elektranu

„Voćar Slankamen“ dobija solarnu elektranu

259

Danas je u Zemljoradničkoj zadruzi „Voćar Slankamen“ u Novom Slankamenu obeležen početak izdradnje savremene solarne elektrane snage 500 kilovata, koja će Zadruzi obezbediti enegretsku stabilnost i smanjenje troškova poslovanja.

Zadrugari će u ovaj savremeni energetski pogon, dovoljan za napajanje njihove ULO hladnjače kapaciteta 3.000 tona, koji troši za struju oko 100.000 evra godišnje, uložiti milion evra. Kreditira ih Banka poštanska štedionica i, kako je za „Dobro jutro“ izjavio direktor Zadruge Nikola Kotarac, uzdaju se u Boga i u IPARD program koji im već pomaže sa 300.000 evra bespovratnih sredstava.

U pozdravnoj besedi na prigodnoj svečanosti, Kotarac je zahvalio na raznim vrstama pomoći republičkim i pokrajinskim organima, Opštini Inđija, Privrednoj komori Vojvodine. pa projektantskoj kući „Solušn“ i izvođaču radova čačanskom „Naleku“. Istakao je kako im je udruživanje pomoglo da se zaštite najpre od samovolje nakupaca, a zatim i, podizanjem sopstvene hladnjače, od cenovnih kolebanja na tržištu, kao i da prate najsavremenije voćarske trendove i tehnologije u svetu, kao što su sistemi za navodnjavanje i protivgradne mreže.

 

– Imali smo hrabrosti da u ovim turbulentnim vremenima uđemo u značajnu investiciju – istakao je, otvarajući svečanost, najstariji od ukupno 44 zadrugara Josip Albot, a pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku Saša Igić pohvalio je ovaj „veliki korak za uspešnu Zadrugu“ koja će za sedam godina, kada se investicija isplati, imati u kasi i višak para za neke druge potrebe.

Zadrugarima je čestitao i mr Mladen Petković iz Privredne komore Vojvodine, rekavši da mnogi imaju dobre ideje, ali da ih zadrugari u Novom Slankamenu i ostvaruju. Kao najnoviju, apostrofirao je ideju o osnivanju kooperaative za osvajanje novih tržišta, ali je nije detaljnije obrazložio. Zadrugarima se obratila i Sanja Danilović, direktorica Uprave za agrarna plaćanja. Prenoseći im pozdrave iz Ministarstva Poljoprivrede, ona je podržala napore udruženih voćara koji su umeli da dobro upotrebe subvencije i da danas imaju najsavremenije zasade

Solarni paneli, koji će enegriju sunca pretvarati u električnu, biće postavljeni na krovu zadružne hladnjače i na susednoj parceli koju su zadrugari kupili od Opštine. Tako ova zadruga opravdava titulu jedne od najuspešnijih u Srbiji, a još više će nakon izgradnje druge faze solarne elektrane od 200 KW koja je u kratkoročnim planovima „Voćara Slankamen“.

S. Karanović