Насловна ВЕСТИ Закон за боље односе на тржишту пољопривредних производа

Закон за боље односе на тржишту пољопривредних производа

63377

Закон о регулисању тржишта пољопривредних производа омогућиће да свима у ланцу – од произвођача до прерађивача – буде пронађено место у систему на законом регулисан начин, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
Предлог Закона о регулисању тржишта пољопривредних производа усвојила је Влада Србије, а остаје да га донесе Народна скупштина.
Гостујући на РТС-у, Недимовић је рекао да никад нисмо имали Закон о регулисању тржишта пољопривредних производа, и да је до сада то било регулисано у области целокупне трговине.
„Добићемо алате да на тржишту регулишемо екстреме, са најнижим и високим ценама, што се на пример сада дешава са житарицама, па имамо проблем у сточарству“, рекао је министар.
Он је објаснио да је до сада то било регулисано преко института робних резерви и оценио да је то спор начин.
„Сада ће Управа за аграрна плаћања имати посебно тело које ће се бавити праћењем цена, утврђивањем производачких цена, регулисањем кад дође до искакања“, рекао је Недимовић.
Додао је да бити регулисан и положај откупљивача, па ће они попут туристичких агенција, имати депозит.
„Морају да постоје гаранције да би наши произвођачи увек имали сигурност – да кад продају робу, могу и да је наплате“, рекао је он.
Овим законом, каже, прописи у Србији усклађују се са прописима ЕУ.
Недимовић је нагласио да је најважнији разлог за доношење закона регулисање српског тржишта пољопривредних производа.
Министар очекује да ће нови закон почети да се примењује од следеће године.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay