Насловна ВЕСТИ2 Заливање у заштићеном простору

Заливање у заштићеном простору

23

Веома је важно обезбедити довољно квалитетне воде за производњу у заштићеном простору. Количина воде, време и начин заливања зависе од врсте, сорте,начина гајења и фазе раста.

Повреће се дели на оно које добро усваја воду и интензивно је троши (цвекла), које добро усваја воду и економично је троши (лубеница, тикве, диња, парадајз, паприка, пасуљ, мрква, першун), поврће које слабо усваја воду и неекономично је троши (купусњаче, плави патлиџан, краставац, ротквица, салата, спанаћ) и врсте које слабо усвајају воду, али је економично троше (цми и бели лук).

Просечно се узима 5 литара воде на квадратни метар, а као норма за капацитет бунара, односно система за заливање, узима се петочасовни рад и 1,5-2 м3 воде и 1 м2 за годину дана. За гајење поврћа у заштићеном простом важи основно правило да биљци стално треба обезбедивати довољно воде, и то у слоју земљишта у којем се развија коренов систем.

Време заливања у башти могуће је одредити тзв. визуелном методом. Узме се земља са 15 до 20 цм дубине и згњечи чврсто у руци, покретима сличним као приликом муже крава. Ако се не образује грудва, земљиште је веома суво и биљке су оштећене од суше. Ако се образује грудва, али није чврста, време је за заливање, а ако се образује чврста грудва, земљиште је довољно влажно (70-75% ). Ако се из стиснуте грудве појаве капи воде, земљиште је сувишно влажно и поновно заливање биће потребно након 7-10 дана.

Извор: ПССС Србије

Пише: Бјелица Радован