Zalogaj pun zdravlja

Jabuka – rajsko voće, domaći dragulj zime, ili voće koje se najčešće jede kod nas jer ga ipak ima tokom cele godine. Nekada su naši roditelji pred zimu donosili gajbice ovog voća, svaku smo pažljivo umotavali u novinsku hartiju – da potraje. Drugog voća, osim onog u kompotima skoro i da nije bilo. Danas je mnogo toga dostupno tokom cele godine u marketima, pa i jabuke i to ne samo domaće. Naravno, mnogi će reći – „ da, ali nije zdrava koliko je puta prskana“. Proizvođači tvrde da je sve pod strogom kontrolom, karenca ispraćena, drugi će reći da biraju samo organsku jabuku, a pitanje je gde su nestale one naše – stare i neprskane, a tako mirisne i ukusne.

Ove jeseni sam krenula baš u potragu za tim – autohtonim sortama. Nema boljeg osećaja nego stati ispod svog drveta, ubrati neprskanu voćku i pojesti, baš tu i tada.

Važno je znati da su mnoge stare sorte otporne na bolesti kao što su čađava krastavost, pepelnica, plamenjača koje ne traže 15-20 prskanja da bi rodile i sačuvale plod. Sadnice ovih jabuka moguće je nabaviti, po pristupačnim cenama, u većim rasadnicima širom Srbije. Ove sorte se obično uzgajaju na manjim površinama, mnoge od njih su samooplodne, a nekima je potreban i oprašivač. Zato ih valja upoznati, odabrati i posaditi na svojim okućnicama, vikendicama, dvorištima…

Koje su to stare sorte jabuka, kakvog su oblika, ukusa i za šta sve mogu da se koriste, pročitajte u nastavku…

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18