Насловна ВЕСТИ2 Запрегом на врх Балкана

Запрегом на врх Балкана

17

Акош Берењи из Кањиже постиже већ више година запажене резултате у вожњи запрега, а на завршетку ове сезоне постао је првак Србије. Тријумфовао је и са тимом Србије с колегама Миланом Гаковићем из Куцуре и Миланом Ђурђевићем из Пећинаца освојивши летос прво место на Балканском шампионату у Загребу.

Као члан Коњичког клуба „Империјал” из Суботице Берењи је са сувозачем Акошом Жамбокијем постао првак Балкана у маратонској вожњи двопрега.

– Било је занимљиво ове сезоне, јер доспели смо до врха на првенству Србије и шампионату Балкана, али на почетку сезоне задесила нас је и непријатна епизода када се један коњ повредио. На крају смо ипак успели да припремимо једну јако добру запрегу која је показала своје изузетне квалитете – каже Акош Берењи.

Уз студије на Економском факултету у Суботици Берењију су коњи липицанери и вожња запрега хоби, који захтева доста ангажовања и средстава. Уз подршку фамилије тренутно у штали има пет липицанера, али планира да повећа њихов број. – Да би се успело у овом али и другим спортовима, важно је улагати доста труда и љубави, да би будемо срећни, када уследе успеси. Увек када се постигну резултати бољи него на претходним наступима, онда то значи да напредујемо и срећнији смо – вели Берењи.

Да би се постизали успеси љубимци који се прежу морају се тимарити и неговати, а мора се доста пажње посветити и тренинзима, које Берењи пректикује на терену на кањишком вашаришту.  – Тренира се пет или шест дана у недељу, а тренинзи трају од 40 минута до сат и по, јер више није потребно. Међутим, док чистимо коње и ставимо серсаме, то потраје још толико времена тако да се дневно може тренирати највише четири-пет коња. Добре услове за тренинге имамо на кањишком Вашаришту, али ако нашим коњима фали кондиције додатно идемо на долму или где можемо мало дуже да се возамо – објашњава Берењи.

Најбољом се из штале Берењи минуле сезоне показала запрега у коју су упрегнути кобила и кастрат Гарбо и Данте, са којом је освојено првенство Србије.  Берењи има амбициозне планове, да успешно наступа на међународним такмичењима и доспе на Светско првенство.

– Жеља сваког возача запреге који је посвећен, јесте да освоји титулу светског првака, па верујем да ће ми се та жеља и остварити – оптимиста је Акош Берењи.

Извор: Дневник

Фото: Pixabay