Zaštita bilja nakon lepog vremena

Suvo vreme smenjuje kišni period. Zato kada je reč o zaštiti bilja treba pratiti vremenske izveštaje i obilaziti zasade i parcele kako bi se uočili eventualni napadi štetnih organizama.

„Ono na šta treba da obrate poljoprivredni proizvođači pažnju su zasadi koštičavog voća. Kada otpadne oko 70 odsto lišća, aktuelan je jesenji tretman bakarnim preparatima kojim se vrši dezinfekcija stabala“ rekao je stručnjak Prognozno zveštajne službe za zaštitu bilja Boško Jezerkić.

Razni prouzrokovači bolesti prezimljavanju u voćnjaku te se proizvođačima preporučuje tretman nekim od registrovanih preparata na bazi bakra sa većom količinom vode kako bi depozit preparata dospeo na sve biljne delove, objašnjava Jezerkić.

Proizvođači treba da prate faze razvoja koštičavog voća uz vremensku prognozu jer se ovaj tretman radi po suvom i mirnom vremenu, u najtoplijem delu dana, bez vetra, kada je temperatura iznad 7 stepeni.

„Pored hemijske zaštite, bitna je i primena agrotehničkih mera koje podrazumevaju uklanjanje i uništavanje obolelih i polomljenih delova i inficiranih plodova“ napominje Jezerkić.

Što se tiče ratarskih useva, očekuje se nicanje pšenice i ječma, pri čemu su se na ječmu već pojavile štetočine, te se preporučuju insekticidni tretmani, ali ih kiša može usporiti.

Izvor: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18