Zaštita breskve od kovrdžavosti lista

– Na severnim obroncima Fruške gore, kod bresaka i nektarina ranih grupa zrenja došlo je do potpunog razmicanja pupoljaka i pojave “zelene tačke” (BBCH 09), dok se srednje i kasne grupe zrenja nalaze u fazi od početak do faze kraj bubrenja lisnih pupoljaka (BBCH 01-03) – kažu u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

U ovim fazama razvoja i u vlažnim uslovima, breskve i nektarine su osetljive na infekciju od strane gljive prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans).

Prognozirane dnevne temperature ubrzaće kretanje vegetacije, a padavine koje su najavljene sredinom nedelje mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju od strane navedenog patogena.

– Proizvođačima se preporučuje obilazak zasada u cilju utvrđivanja fenofaza. Kod sorata koje se nalaze u fazi “zelena tačka”, pred najavljene padavine, preporučuje se primena fungicida Syllit 400 SC (dodin) u koncentraciji 0,15-0,25 odsto. Kod sorata koje se nalaze u fazi bubrenja pupoljaka, pred najavljene padavine, preporučuje se neki od preparata na bazi bakra – Funguran OH u koncentraciji 0,2-0,3 procenta ili Kocide 2000 u koncentraciji 0,25-0,35 odsto ili Everest u koncentraciji 0,6-0,8 odsto – savetuju u RC „Novi Sad“.

Oni napominju i kako tretman treba sprovesti po mirnom vremenu, bez vetra u najtoplijem delu dana.

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18