Насловна ВЕСТИ Заштита грашка од пламењаче

Заштита грашка од пламењаче

17

Као изузетан прехрамбени производ конзумни грашак је значајан како за индустријску тако и за примарну производњу. Потпуно механизована производња, кратак вегетациони период и могућност пострне сетве, као и стална тражња на домаћем и светском тржишту, чини ову биљку веома атрактивном повртарском културом.

 У нашим агроеколошким условима може се остварити принос од 6–8 т/ха зрна високог квалитета. Интензивну производњу грашка ремети већи број патогена и штеточина. Грашак паразитира око 20 врста фитопатогених гљива. Једна од најзначајнијих је Пероноспора вициае, проузроковач пламењаче. Овај патоген присутан је готово у свим регионима где се грашак гаји, а посебно велике штете причињава у условима хумидне и прохладне климе. Овај патоген проузрокује два типа симптома на грашку. Сејанци и младе биљке могу бити заражени системично, након чека се завијају закржљале биљке. Овај тип заразе обично прузрокују ооспоре из земљишта. Локални симптоми на листу, витицама и махунама јављају се као последица ширења инфекције конидијама.

 Имајући у виду да производња грашка захтева интензивно наводњавање усева, може се сматрати да су услови за развој обољења готово увек обезбеђени, што намеће потребу његовог сузбијања. Једина ефикасна мера сузбијања проуроковача пламењаче грашка је примена фунгицида. У Италији примена комбинације цимоксанил+бакар-хидроксид дала је најбоље резултате у сузбијању П. вициае на грашку, док неки аутори истичу да се најбољи резултати постижу применом металаксила. Након вишегодишње употребе металаксила у Аустралији и Новом Зеланду регистрована је појава резистентности П. вициае на металаксил. У нашим агроеколошким условима, препоручује се примена комбинације фунгицида металаксил-М+хлороталонил, металаксил+манкозеб и фосетил-алуминијум.

Извор: ПССС Србије

Пише: Шевић Милан

Фото: Пиxабаy