Насловна ВЕСТИ Заштита кромпира од кромпировог мољца

Заштита кромпира од кромпировог мољца

233
Foto: Pixabay

На подручју Србије усеви кромпира налазе се у различитим фазама развоја, у зависности од локалитета, датума сетве и сортимента. На неким парцелама кромпир је већ повађен, на неким је у току вађење, а на значајном броју парцела кромпир је још увек у фази од почетка жућења циме до цима сасвим сува.

На феромонским клопкама које су смештене у усевима кромпира региструје се повећање бројности одраслих јединки кромпировог мољца. Почетком следеће недеље се очекује максимум лета лептира треће генерације. То је критична тачка у заштити кромпира од ове штеточине.

Стручњаци прогнозно-извештајне службе заштите биља произвођачима препоручују следеће мере:

– Код усева  где је цима сува и земљиште без корова, обавезно  треба вадити кромпир  и чувати га у  складиштима  у којима је контролисана температура, испод 10 степени. Складишта кромпира  треба на свим отворима да буду  обезбеђена густим мрежама како би се спречио улазак одраслих јединки и даљи развој мољца.

-Кртоле кромпира након вађења не треба остављати на парцелама и у двориштима већ уносити у складишта која су добро обезбеђена.

-На усевима где цима још увек није пропала препоручује се стално одржавање компактности земљишта наводњавањем како би се спречило стварање пукотина на земљишту и пролазак женки до кртола где ће положити јаја.

На парцелама где се кромпир неће ускоро вадити, препоручује се примена  хемијских мера заштите: Цораген 20 СЦ (хлорантранилипрол) 0,15-0,2 л/ха + Децис 2,5 ЕЦ (делтаметрин) 0,3-0,5 л/ха (каренца 14 дана).

Ј. Бајшански