Zaštita krompira od moljca, plamenjače i crne pegavosti

Na području Novog Sada usevi krompira se nalaze u fazi od sazrevanja ploda do žućenja cime.

Na feromonskim klopkama postavljenim u usevima krompira na lokalitetima Despotovo i Gložan registruju se povećani ulovi odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella) i u narednim danima se očekuje maksimum leta leptira treće generacije. Najavljene  visoke temperature  pogodovaće razvoju ove štetočine, kao i ubrzanom propadanju cime.

– Proizvođačima se  u ovom momentu preporučuju sledeće mere zaštite: Održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i prodor ženki moljca do krtola. Čim dođe do propadanja cime preporučuje se vađenje krtola i njihovo sklanjanje sa parcela u što kraćem roku. Krtole treba čuvati u skladištima koja bi na svim otvorima trebalo biti obezbeđena gustim mrežama. Krompir bi trebalo da se skladišti u prostore sa podešavanjem temperature ispod donjeg praga razvoja krompirovog moljca (10 stepeni Celzijusa) – navode u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Na parcelama gde se krompir neće još vaditi preporuka je sprovesti sledeće hemijske mere kombinacijom insekticida: Decis 2,5 EC ili Konfuzija ili Polux (deltametrin) u količini 0,3-0,5 l/ha (karenca 7 dana) plus  Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) u količini 0,15-0,2 l/ha (karenca 14 dana).

 Kod kasnih sorti krompira preporuka je nastavak zaštite lisne mase od prouzrokovača plamenjače krompira (Phytophtora infestans) i crne pegavosti krompira (Alternaria solani), s obzirom da se usevi redovno navodnjavaju i da postoje uslovi za širenje ovih patogena.

– Proizvođačima se preporučuje primena nekog od navedenih fungicida sa kraćom karencom: Revus top 500 SC (a.m. mandipropamid + difenokonazol) 0,4-0,6 l/ha (karenca 7 dana) ili Ranman top (a.m. cijazofamid) 0,5 l/ha (karenca 7 dana) – savetuju u RC „Novi Sad“.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18