Zaštita luka

Na području Novog Sada usevi ozimog luka se nalaze u fazi lukovice narasle od 50 do 70 odsto od krajnjeg prečnika.
U proteklih nedelju dana, uslovi u kojima se odvija proizvodnja jesenjih lukova, sa čestim padavinama kao i povećanom relativnom vlagom vazduha, su izuzetno povoljni za ostvarenje infekcije gljivom prouzrokovačem plamenjače luka (Peronospora destructor). Takođe, navedeni uslovi su izuzetno povoljni za ostvarenje infekcije od strane gljive prouzrokovača truleži glavica i lisne pegavosti luka (Botrytis spp.).
U cilju zaštite od navedenih patogena i sprečavanja zaraza lukovica, proizvođačima koji u naredne dve nedelje neće vaditi luk, se preporučuje primena fungicida Signum (boskalid+piraklostrobin) u količini 1 kg/ha (karenca 14 dana).
Izvor: Prognostičko-izveštajna služba zaštite bilja
Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime