Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Заштита малине и купине

Заштита малине и купине

485

Крајем марта и почетком априла постоји потреба да се малине и купине заштите од болести које, ако се не сузбију на време, могу да смање квалитет, али и висину рода. То су пре свега гљива Kuehneola uredinis, изазивач жуте рђе купине, и Leptosphaeria coniothyrium, проузроковач сушења изданака малине.

Жута рђа је код нас постала проблем увођењем у производњу купина без бодљи и сада је има у свим подручјима у којима се она гаји. Гљива заражава стабљику и лист, а ретко плод. Рана зараза може довести до превременог губитка листова, што успорава или обуставља сазревање изданака, који измрзавају током зиме. Открива се у пролеће – на изданцима се могу приметити уздигнута места на кори нешто тамније пурпурне боје. На њима у априлу и мају кора пуца, и јављају се елиптичне пукотине дуге три до пет милиметара. У пукотинама настају уредосоруси, из којих се расипају уредоспоре, попут златножутог праха. На сваком изданку може бити више пукотина које се понекад спајају и праве рану дугу и до неколико центиметара. На наличју листова, обично у јуну или касније, настају ситне округласте жуте пукотине. Услед јаке заразе листови жуте и опадају.

Заштита је: превентивна – узгој сорти отпорних на ову болест, механичка – редовна јесења и ранопролећна резидба, и хемијска – прскање препаратима на бази бакра пред и током кретања вегетације, и каснија редовна хемијска заштита од других болести.

Сушење изданака малине је одавно позната, опасна болест овог воћа. Опасност од болести је израженија кишовитих током пролећа јер гљива у изданке продире кроз повреде настале током обраде малињака, или које направе инсекти. Гљива заражава доњи део биљке. На изданцима се појављују тамномрке пеге неправилног облика, у оквиру којих ткиво пуца. Како зараза одмиче тако се пукотине шире и могу да захвате већи део изданка, на којем кора пуца и он пропада. Заштита је превентивна – узгој отпорних сорти и садња малине на већем међуредном растојању, ради бољег проветравања, орезивање и уништавање старих ластара, али по сувом времену. Корисно је и уништавање првих ластара и третирање малињака фунгицидима на бази сумпора и бакра или азоксистробина (Azaka 250 SC, Quadris, Promesa, Quen, Teatar).

Р.Д.Ј.