Насловна ВЕСТИ Заштита од купусовог мољца

Заштита од купусовог мољца

132

Усеви раног купуса се налазе у фази од главица достигла 30% од очекиване величине, до фазе главице достигле 50% од очекиване величине, док се усеви купуса намењеног за летњу производњу налазе у фази од 4 до 6 развијених листова.

Визуелним прегледом усева регистровано је присуство штеточина ларве купусовог мољца (Plutella xylostella) на до 10% биљака. У току је пиљење ларви треће генерације ове штеточине, као и штеточине имага бувача (Phyllotreta sp.) на летњем купусу, на до 80% биљака.

Суво и топло време које је у најави за наредни период, изузетно ће погодовати развоју инсеката те се може очекивати њихова појачана активност.

У усевима раног купуса, у циљу спречавања настанка штета од исхране ларви купусовог мољца, произвођачима се препоручује примена инсектицида: Цораген 20 СЦ (хлорантранилипрол) 0,14-0,2 л/ха (каренца 7 дана).

У усевима летњег купуса, у циљу спречавања оштећења листова од стране поменутих штеточина, произвођачима се препоручује примена инсектицида на бази активне материје циперметрин: Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC, Crna Mamba у количини 0,3 л/ха. С обзиром да се ради о инсектициду из групе пиретроида, препорука је да се третман спроведе на температурама нижим од 25°Ц.

Извор: Прогнозно-извештајна служба заштите биља

Фото: Pixabay