Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Zaštita počinje pre sadnje

Zaštita počinje pre sadnje

242

Kupina se odomaćila u svim krajevima naše zemlje, od velikih zasada do nekoliko žbunova na okućnici od čijih plodova, punih vitamina, domaćice spremaju sokove, sirupe, slatka, džemove, ali i likere, vino ili ih jednostavno zamrzavaju. U velikim zasadima o njenom zdravlju brinu stručnjaci dok se na okućnicama dešava da je zaraze neke gljive od kojih se biljke mogu zaštititi. Prvi korak u proizvodnji visokog i kvalitetnog roda, odnosno uzgoju zdravih biljaka je preventivna zaštita.

Ekonomski najznačajnija i najčešća bolest ove voćke je rđa. Redovna je pojava, kako na divljoj, tako i na gajenoj kupini u svim rejonima proizvodnje u našoj zemlji.

Sorte bez trnja osetljivije na gljivu

Bestrne sorte, „čačanska bestrna“, „tornfri“ i druge, su osetljivije na ovu bolest od onih obraslih trnjem. Prouzrokovač žute rđe je gljiva Kuehneola uredinis. Ona prerano suši listove koji opadaju pre vremena, biljke se iznuruju, ne sazrevaju dobro i postaju osetljivije na niske zimske temperature. Sledeće vegetacije one će dati plodove slabijeg kvaliteta, a to dalje, utiče na smanjenje prinosa.

Prvi simptomi se javljaju tokom aprila ili maja meseca i to na prezimelim izdancima. Prvo se vidi raspuknuta kora, a iz rane se pojavljuju uredosorusi, uzdužno postavljeni na izdancima, dužine od 1 do 5 mm. Kod jačeg napada oni se spajaju. Krajem vegetacije, na naličju listova se formiraju žute, brašnaste prevlake (uredosorusi s uredosporama) koje, ako je zaraza jaka, mogu prekriti čitavu površinu lista. U zavisnosti od jačine infekcije, listovi se suše pre vremena i otpadaju.

Gljiva prezimljava na opalom lišću i u zaraženim izdancima, a razvoju patogena pogoduje toplo i vlažno vreme kada se stvaraju uredosorusi s uredosporama koje tokom vegetacije šire zarazu.

Jesenji i prolećni tretman fungicidima

Zaštita kupine od prouzrokovača rđe je kompleksna, a zasniva se prvenstveno na preventivnim merama. Prilikom podizanja zasada treba birati otpornije sorte i birati parcele na kojma je odrađena agrohemijska analiza zemljišta. Izbegavati gustu sadnju kako bi se omogućilo bolje provetravanje između biljaka i stvorili nepovoljni uslovi za razvoj rđe.

Prilikom orezivanja obavezno je uklanjanje zaraženih izdanaka. Tako se smanjuje infektivni potencijal. Važno je i da se opalo lišće sakupi, iznese iz zasada i spali. Ako se bolest pojavi, valja započeti i zaštitu hemijskim preparatima. Najznačajnija je primena preventivnih fungicida na bazi bakar oksida (Nordox 75 WG) tokom jeseni, posle opadanja lišća i u rano proleće, neposredno pre kretanja vegetacije. Od početka vegetacije pa do faze cvetanja preporučuje se prskanje fungicidima na bazi kombinacije dve aktivne materije – azoksistrobina i difenokonazola – kakvi su Kvadris top i slični preparati.

Piše: Slađana Rilak, savetodavac za zaštitu bilja iz Kruševca