Zaštita šljive od smotavca

Na području Novog Sada u toku je berba srednjestasnih sorti šljiva, dok se kasne sorte nalaze u fazi početak obojavanja ploda (BBCH 81).

Vizuelnim pregledom plodova je uočeno prisustvo ispiljenih kao i jaja pred piljenje šljivinog smotavca (Grapholita funebrana). U toku je intenzivno piljenje larvi treće generacije ove štetočine.

– U cilju zaštite plodova od ubušivanja larvi šljivinog smotavca proizvođačima se preporučuje primena nekog od navedenih insekticida: Affirm opti (emamektin benzoat) u količini 2,5 kg/ha (karenca 7 dana) ili Nagane ME (lambda-cihalotrin) u koncentraciji 0,005% (karenca 14 dana) i Grom (lambda-cihalotrin) u koncentraciji 0,03% (karenca 14 dana) – savetuju Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

U zasadima u kojima je berba u toku ili se očekuje u narednih nekoliko dana ne treba primenjivati hemijske mere zaštite.

– Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite strogo treba voditi računa o karenci primenjenog preparata. Tretman treba sprovesti u večernjim časovima zbog visokih dnevnih temperatura – podsećaju u RC „Novi Sad“.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno