ZAŠTITA U BAŠTAMA POD KROVOM: Preparate pažljivo birati

Povrtari koji biljke gaje u plastenicima i staklenicima treba redovno da obilaze usev i, po mogućstvu, preventivno ga štite od njima već dobro poznatih bolesti i štetnih insekata. Milena Petrov, stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredne stanice u Novom Sadu, savetuje da se ovaj posao obavlja s mnogo opreza.

Paradajz se i dalje štiti od gljive Botrutis cinerea, prouzrokovača sive truleži, i plesnivosti lista, koju izaziva gljiva Fulvia fulva. Botritis se razvija na svim nadzemnim delovima biljke, uključujući cvetove i plodove. Na mestima infekcije obrazuje se sivkasta navlaka od organa za razmnožavanje gljive. Da se ovo ne bi dogodilo, paradajz se štiti fungicidima Snjitch 62,5-WG (6-8 g/100 kvadratnih metara), Signum (7 g/100 kvadratnih metara) ili Teldor 500-SC (10-15 ml/100 kvadratnih metara).

Fulviji odgovara kišovito, tmurno vreme i loše provetravanje objekta. Tada se na naličju lista stvaraju karakteristične pege. Razvoj bolesti se sprečava redovnim provetravanjem i zaštitom fungicidima: Bravo 720-SC i Dakoflo (0,2 posto), Mankogal 80 (0,25 %), Antracol KP-70 (0,25 %).

Takođe, treba obratiti pažnju na tripsa, koji napada cvet, i belu leptirastu vaš, koja je prisutna u svim objektima pod krovom. Mogu da se koriste Tepeki, Actelic 50 i Laser 240-SC u koncentracijama koje se preporučuju na uputstvima. Biljke se mogu štititi istovremeno od parazita i štetočina. Za parazitnu gljivu prouzrokovača plamenjače još uvek je rano i nema potrebe da se troše preparati.

Paprika se štiti od botritisa i tripsa, a koriste se isti preparati kao u paradajzu.

Krastavac je na meti grinja i tripsa. Od bolesti nema opasnosti, te fungicide ne treba upotrebljavati. Od insekticida najefikasniji je Actelic, koji istovremeno sprečava razvoj i uništava obe štetočine.

S. Mujanović

Dobro jutro broj 541 – Maj 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno